Coğrafyacı
1. Düzey (Lisans)
Öğretim imkânlarına bağlı olarak programımız her yıl 75 kadar lisans öğrencisi kabul etmektedir. Programda lisans eğitimi yapmak isteyenlerin lise ya da dengi öğretimi başarıyla tamamlamış ve YGS ve LYS puan türlerinin ilgi alanlarından yeterli puan almış olmaları gerekmektedir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Öğrenciler benzer içerik ve kredi sayısındaki derslerden, başarılı olmaları halinde muaf tutulabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde açıklandığı gibi, öğrenciler tüm derslerinden başarılı olmalıdır.
Coğrafya Bölümü; objektif düşünen, aktif, üretici, yeniliklere açık, Türkiye’yi, Türk Dünyası’nı ve Dünya’yı tanıyan doğal çevre şartları ile beşeri ve ekonomik faaliyetler arasında ilişki kurabilen, çağdaş coğrafya eğitimi almış nitelikli coğrafyacılar yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Coğrafya Bölümü’nün amacı öğrencilerine kavramsal düşünmeyi ve coğrafi düşüncenin tarihini öğretebilmek ve bu sayede çağımızın güncel sorunlarını coğrafi bilgi ışığında araştırıp incelemeye yönelik bir eğitimi kapsamaktadır. Bu sayede bölümümüz, coğrafi bilginin ve düşünüşün toplumsal sorunlar karşısında en önemli çözüm araçlarından biri olduğu bilincini hem öğrencilerimize hem de coğrafya ile ilgilenen diğer kişilere kazandırmayı, toplumsal sorunlara hem çözüm önerileri getirmeyi hem de önerileri getirebilecek bireyleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Devlet ve Özel üniversitelerde Coğrafya ve diğer Sosyal Bilimler alanlarında akademisyen olarak görev yapabilirler. Alanlarıyla ilgili ve Coğrafi Bilgi Sistemleri’yle ilişkili çeşitli projelerde görev alabilirler. Ayrıca Öğretmenlik Formasyonu eğitimi alan öğrencilerimiz MEB ve özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışabilirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda (Türkiye Coğrafyası, Bölgesel Coğrafya, Fiziki Coğrafya, Beşeri ve İktisadi Coğrafya) öğrenim görebilirler.
Coğrafya Programı’nda verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 150 kredi saat dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
Tam Zamanlı