Bu bölümden mezun olan öğrenciler, Müzik Bilimleri Lisans Mezunu derecesi alırlar.
1. Düzey (Lisans)
Bu bölüme kabul koşulları ayrı yönetmelikle düzenlenmekle birlikte, kayıt ve kabul koşullarında en önemli kriter, öğrencinin özel yetenek sınavında başarılı olmasıdır.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Özellikle Mesleki Müzik Eğitiminde henüz ön lisans uygulaması yaygınlaşmamıştır.
Öğrencinin Müzik Bilimleri Bölümü'ne kayıt yaptırabilmesi için,ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavın birinci aşamasında başarılı olmaları ve daha sonra yapılacak özel yetenek sınavını başarmaları gerekmektedir.Adayların Ses, Konuşma ve Bedensel özellikler gibi ön koşul özellikleri değerlendirildikten sonra, kendilerinin müzikal özellikleri ölçülür ve değerlendirme bu ölçümlere göre yapılır.
Müzik Bilimleri Bölümü, yurdumuzun ihtiyaç duyduğu akademisyen,müzik bilimcisi, müzik yapımcısı, kompozitör, ses ve saz sanatçısılarını yetiştirmek, evrensel ve milli müziğin kaynağını, tarihsel gelişim süreçlerini araştırmak, bu alanda araştırma ve inceleme yapmak için gerekli yöntem ve teknikleri içeren genel kültürü öğrencilerine kazandırmak amacını taşımaktadır.
Ülkemizdeki müzik bilimleri bölümlerinden mezun olan elemanların istihdam durumları incelendiğinde mezunların; güzel sanatlarla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarında Akademik Eleman, özel kurumlarda ve kamu kuruluşlarında Müzik Danışmanı, Müzik Eleştirmeni, gerekli pedagojik süreçlerden geçmeleri şartı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda ve özel okullarda Müzik Öğretmeni, T.R.T ve Kültür Bakanlığı gibi kurumlarda Ses ve Saz Sanatçısı, Devlet Tiyatrolarında Koropetitörlük, Halk Eğitim Merkezleri ve Adalet Bakanlığına bağlı çeşitli birimlerde Usta Öğreticilik, Müzik Teknolojileri Alanında Stüdyo Teknisyenliği ve Tonmaisterlik, Turizm ve Hizmet Sektörlerinde Danışmanlık ve Müzisyenlik gibi görevlerde çalışabilmektedirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dosya İnceleme-Yeterlik sınavından geçerli not almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Her bir ders bilgi paketinde ders değerlendirme ve not verme açıklanmıştır. Notlar nispi değerlendirme sistemine göre değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler, Atatürk üniversitesi eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yapılmaktadır.
Müzik Bilimleri Bölümü Lisans Öğrencisi, 8 yarıyıl içinde, programdaki toplam 148 kredilik dersi başararak mezun olur.
Tam Zamanlı