Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nde lisans düzeyinde örgün ve ikinci öğretim programı yapılmaktadır. Program dili Türkçe olarak sürdürülmektedir. Dört yıllık lisans eğitimini, yani programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Lojisyen lisans diploması verilir.
Program mezunları 'Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Lisans Mezunu' derecesini alırlar.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülltesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde gerekli eşit ağırlık türünde puan alan öğrenciler kabul edilmektedir. Ayrıca Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümüne 2. Sınıftan itibaren gerek dikey geçiş (ön lisans mezunları için) gerekse yatay geçiş (diğer üniversitelerin Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümlerinden) öğrenciler de kayıt yaptırabilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Programımıza yatay geçiş veya dikey geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin önceki yükseköğretim programlarında alıp başarılı oldukları derslerden muaf tutulması ilgili yönerge hükümlerine göre başta içerik olmak üzere AKTS veya Kredi uyumu gözetilerek gerçekleştirilir. Bu işlemleri programımızda İntibak Komisyonu raporlandırır.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bütün derslerden başarılı olmalıdırlar.
“Uluslararası Ticaret” ve “Lojistik” isimli iki anabilim dalından oluşan programımızda 3 Profesör, 1 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere 7 akademik personel görev yapmaktadır. İşletme ve İktisat alanlarının temel dersleri olan muhasebe, pazarlama, iktisat, yöneylem araştırması, bazı hukuk derslerinin yanında alanımızla ilgili lojistik, dış ticaret, gümrük işlemleri gibi temel derslerden oluşan müfredatımızla öğrencilerimizi güncel ve evrensel bilgilerle mezun etmekteyiz.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü mezunları özel sektörde basta lojistik firmaları olmak üzere finans, sanayi ve dış ticaret, işletmecilik, pazarlama, gibi alanlarda, kamuda ise Ulaştırma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Kurulu gibi kurumlar ile uluslararası kuruluşlarda çalışma fırsatına sahiptirler.
Lisans mezunları, gerekli şartları sağladıkları taktirde lisansüstü eğitime hak kazanırlar.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve AGNO su en az 2.00 olan öğrencilere Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans diploması verilir. Öğretim programı; teorik dersler ve/veya uygulamalardan oluşur. Öğrenciler mezun olabilmek için toplam 240 AKTS değerinde dersleri başarmak zorundadır.
Lisans eğitimi yüz yüze verilmektedir.