Doktora derslerini başarıyla tamamlayan ve danışmanı nezaretinde hazırlamış olduğu tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur. Doktor (Jeoloji Mühendisliği) unvanını almaya hak kazanır.
Fen Bilimleri Enstitüsüne doktora programına başvurular ve başvuruların değerlendirilme işlemleri, enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yürütülür. Başvurular, başvuru ilanında belirtilen belgelerle başvuru süresi içinde ilgili enstitü müdürlüğüne yapılır. Öğrencinin herhangi bir anabilim dalında tezli doktora programına başvurabilmesi için; enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına ve programın ilgili olduğu puan türünde en az 55 ALES puanına sahip olması gerekir. Yabancı uyruklu adaylarla yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşların lisansüstü programlara kabul şartları Yabancı uyruklu adaylar; YÖK kararlarında belirtilen esaslar çerçevesinde, lisansüstü programlara kabul edilirler. Adayların başvuru işlemleri ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yürütülür. Yabancı uyruklu adaylarla yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlara başvurularında; a) Doktora programlarına başvuracak adayların, ilgili anabilim/anasanat dalında YÖK tarafından denkliği tanınan bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. b) Doktora programlarına başvuracak adayların, ilgili anabilim dalında YÖK tarafından denkliği tanınan bir doktora diplomasına sahip olmaları, kendi ana dillerinin dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça veya YÖK tarafından kabul edilen dillerin birinden en az 55 yabancı dil puanına sahip olmak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler, ilgili enstitü yönetim kurulunun belirlediği üç kişilik jüri tarafından yapılacak Türk dili sınavından 100 üzerinden en az 70 puan almak zorundadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, ilgili anabilim dalının görüşü doğrultusunda bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilir. Bilimsel hazırlık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitim öğretimlerine devam eder. Doktora programlarına başvuran adaylar; ilgili anabilim dalının ALES puanının %60 ı ile lisans AGNO’sunun % 40 ının toplamı en az 55 olmak şartı ile ve en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır, ilgili anabilim dalı için ilan edilen kontenjanlara yerleştirilir.
Jeoloji Mühendisliği programında yüksek lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer yüksek lisans veya lisans programlarından gelen öğrenciler ise, gerekli şartları sağladıktan sonra bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Jeoloji Mühendisliği Bölümü doktora programına kabul edilebilmektedirler.
Jeoloji Mühendisliği alanında doktora derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Yer bilimleri alanında çağdaş, bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak ve modern, yenilikçi ve dinamik eğitim sistemi uygulayarak yenilikçi, girişimci, kaliteli ve akademik tecrübeye sahip mühendisler yetiştirmektir.
Jeoloji Mühendisliği alanında doktora programı oluşturmak, bu programı bilimsel ve teknolojik araştırmalarla desteklemek ve bu programlardan yer bilimleri alanında donanımlı ve teknik anlamda rekabetçi, yurt içi ve yurt dışında çalışabilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, sürekli gelişmeyi benimseyen, toplumun yaşam kalitesini artırmaya katkıda bulunabilen, özgün araştırmalar yapabilen, bilgi ve teknolojiyi özünde benimsemiş ve etik değerlere sahip mühendisler yetiştirmektir. Yer bilimleri eğitiminin çağdaş anlamda gelişiminin sağlanması ve bilimsel araştırmaların geliştirilmesi amaç edinilmiştir.
Akademik çalışmalarını sürdürebilir ve farklı unvanlar için başvuruda bulunabilirler.
Derse devam zorunluluğu tamamlandığı takdirde lisansüstü programa kayıtlı örenciler sınav hakkı kazanır. Programda verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %30, dönem sonu sınavının ise %70 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Tezli doktora/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Doktora programını tamamlama süresi sekiz yarıyıldır. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci tezini en erken sekizinci yarıyıl final sınavlarının başlangıcında teslim edebilir. Tezli doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tezin savunma süresi en az bir saat, en fazla iki saattir. Tez sınavında başarılı olan adaylar enstitünün kurallarına uygun bir biçimde hazırladığı doktora tezinin enstitüye teslim eder ve doktora diploması almaya hak kazanır. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Tam zamanlı