Biyoloji Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Biyoloji Lisans Diploması alırlar. “Biyolog" unvanı resmi ya da özel sektöre ait sağlık sektöründe, ilaç ve gübre endüstrisinde ve ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, orta dereceli okullarda biyoloji öğretmeni olarak çalışabilirler. Bilimsel araştırmalara ilgi duyanlar üniversitelerde bir üst kademe olan Yüksek Lisans programına devam ederler.
1.Düzey (Lisans)
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Örgün/II. Öğretimine ÖSYM tarafından yapılan sınavdan MF-2 puan türü puanı ile öğrenci kabulunu gerçekleştirmektedir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdırlar.
Evrensel nitelikte katılımcı, paylaşımcı, özgün ve estetik değerlere sahip, özgür bir öğretim ortamı oluşturmak ve gerek bilimsel araştırmalar yapabilecek kabiliyette, gerekse biyoloji ile ilgili alanlarda istihdam ihtiyacını karşılayacak alanında bilgili ve girişimci mezunlar yetiştirmek, biyolojik bilimler sahasında günümüz gelişmelerini de dikkate alan, lisans öğrencilerinin ilgisini çekecek uluslararası bir düzeyde müfredat sunmak, teşvik edici bir araştırma ortamı ile günümüz biyoloji konularını kapsayan yüksek lisans ve doktora programları sunmak, modern biyoloji araştırma ve öğretimine uygun, yüksek kalitede laboratuvar ve eğitim imkânlarını sunmak.
Biyoloji mezunları hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Pedagojik formasyona sahip olanlar gerek özel gerekse milli eğitim bakanlığına bağlı kurumlarda Biyoloji öğretmeni olarak çalışabilirler. Buna ilaveten Sağlık bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı özel ve kamu kuruluşlarında biyolog unvanı ile görev alabilirler.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Biyoloji Bölümünde bir ders için geçme notu, 2 ara sınav ve 1 yıl sonu sınavı yapılarak değerledirilir.
Ayrıca, dönem boyunca öğretim üyesinin isteğine bağlı olarak kısa süreli sınavlar, quizler ve ödevler arasınavlarla birlikte değerlendirilir. Ara sınavların ve varsa laboratuar ve derse bağlı benzeri çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının dersin ham notuna etkisi %60, yarıyıl sonu sınavlarının etkisi ise %40’dır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir.
Biyoloji Bölümü, alınan derslerin (zorunlu+seçmeli) toplam kredi saati 150±30 veya Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) karşılığı en az 240 AKTS’yi tamamlamak koşuluyla mezunlar verir.
Tam zamanlı