Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Sanat Tarihi alanında lisans derecesine sahip olunur ve mezunlara “Sanat Tarihçisi” unvanı verilir.
1. Düzey (Lisans)
Öğrenciler ÖSS sonucuna göre programa yerleştirilirler. Öğrenci Seçme Sınavı hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.osym.gov.tr sayfasını ziyaret ediniz. Her yıl yaklaşık olarak 90 öğrenci bölüme kabul edilmektedir
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdırlar.
Sanat Tarihi Bölümü insanlıkta uygarlığın başladığı dönemlere kadar uzanan uygarlık ürünlerini, genel manada, dönem, din, tarih, sosyolojik ve mitolojik anlamlarına göre inceleyen; özel anlamda ise tarih çağlarına göre belli sistemler içinde tasnif eden ve inceleyen bir disiplinin adıdır. Bölümümüz bu çerçevede oluşturulmuş kültür verilerinin üç anabilim dalı çerçevesinde incelenmelerini sürdüren bir misyonu esas almıştır. Bu vesile ile de belli dönemler içerisindeki uygarlık ürünlerini eğitim-öğretim yoluyla öğrenciler aktarmayı esas görev kabul etmiştir. Ayrıca görsel anlamda konuya ilgi duyan halkımızı da bilgilendirmek ve bilinçlendirmek bölümümüzün amaçları içerisindedir. Bu misyonu yerine getirmenin yanı sıra, bilinmeyen konuları ve kültürleri tanımak ve tanıtmak bölümümüzün eğitim-öğretim ve faaliyet alanı içerisindedir. Bölümümüz, bu amaca ulaşmak için sergi, panel, konferans, seminer, kongre ve sempozyum düzenleyerek görsel ve işitsel olarak insanlığın kavrama ve bakış açılarına olumlu yönden yaklaşmayı ve bu bilgi birikimini gelecek kuşaklara aktarmayı misyon olarak kabul etmiştir.
Sanat Tarihi mezunları Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm birimlerinde, özel müzelerde, valiliklerde ve belediyelerde sanat tarihçi olarak görev yapabilirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Bölümde verilen her bir ders için bir ara sınavı ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Öğrencilerimiz, Sanat Tarihi programı tamamlamak için aldığı tüm derslerden başarılı olmak zorundadır. Her dönem belirlenen kredi kadar ders alınmalı ve 2.00 ın üzerinde not ortalamasına sahip olunmalıdır.
Tam zamanlı