Arap Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans programını başarı ile tamamlayanlar Arap Dili ve Edebiyatı alanında Filolog ünvanına sahip olur.
1. Düzey (Lisans)
Öğrenciler TYT sınav sonucuna göre programa yerleştirilirler. Ayrıca Alan Bilgisi sınavı hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.osym.gov.tr sayfasını ziyaret ediniz. Her yıl yaklaşık olarak 50 öğrenci bölüme kabul edilmektedir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bütün derslerden başarılı olmalıdırlar.
Bölümümüzün eğitim ve öğretimdeki amacı Arap Dili ve Edebiyatı alanında, lisans ve lisansüstü düzeyde yeterli bilgi ve donanıma sahip elemanlar yetiştirmektir. Arap kültürünün, klasik ve modern devreleri ile ilgili araştırmalar yapmak, ayrıca bu dilin kaynaklarda yer alan Türk tarihine ve kültürüne ait bilgileri derleyip inceleyerek yayınlamak bölümün amaçları arasındadır.
Mezunlarımız Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak görev alabildikleri gibi, Ortadoğu ülkeleri ile gelişen temaslar sayesinde kamu ve özel sektörde çalışma imkânına sahip olmakta, değişik ülkelerdeki büyükelçilikler, konsolosluklar, gümrükler, kütüphaneler, arşivler vs. resmi kurumlarda tercümanlık, uzmanlık dallarında görev alabilmekte, Arapça ve Osmanlıca yazma eserlerin bulunduğu zengin kütüphanelerimizde çalışma imkânları elde etmekte, tabii olarak üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Arap Dili ve Edebiyatı Lisans diplomasına sahip mezunlar birçok özel kurumlarda çalışabilir, Akademik kadrolara yerleşebilir.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Arap Dili ve Edebiyatı Programı’nda verilen her bir ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Normal süresi 4 yıldır. Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 150 kredi saat dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
Tam Zamanlı