Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans düzeyinde örgün ve ikinci öğretim programı yapılmaktadır. Program dili Türkçe olarak sürdürülmektedir. Dört yıllık lisans eğitimini, yani programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Kamu Yönetimi lisans diploması verilir.
1. Düzey (Lisans)
Atatürk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS (TYT ve AYT) sınavı neticesinde gerekli eşit ağırlıklı türünde puan alan öğrenci kabul edilmektedir. Ayrıca Kamu Yönetimi’ne 2. Sınıf'tan (3. Yarıyıl) itibaren gerek dikey geçiş (ön lisans mezunları için) gerekse yatay geçiş öğrenciler de kayıt yaptırabilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler. Dikey geçiş işlemleri ile ilgili hususlarda, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği Atatürk Üniversitesi’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdırlar. Başarı baraj notu 4,00 üzerinden 2,00’dır. En son hesaplanan AGNO’su ile bir önceki AGNO’su başarı baraj notunun altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenciler takip eden yarıyıllardan/yıllardan yeni ders alamaz. Bu öğrenciler öncelikle FF notu aldıkları dersleri almak zorundadır. Ancak öğrenciler istemeleri halinde FF alarak kaldıkları bu dersler dışındaki dersleri de, AGNO’su başarı baraj notuna eşitleninceye veya daha yukarı oluncaya kadar, tekrar alabilir. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen veya bu notun üstüne çıkaran öğrenciler, Üniversiteye kayıt yaptırdığı tarih itibariyle bulunması gerektiği yarıyılda/yılda, öncelikli olarak alt yarıyıllardan/yıllardan dersler alarak, öğrenimlerine devam ederler. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır. Başarısız duruma düşen öğrenciler, değişim programları ile burslara aday gösterilemezler.
Kamu Yönetimi Bölümü Programı, günümüzün çağdaş bilgi ve becerileriyle donatılmış, ülkesinin ve dünyanın içinde bulunduğu koşulları ve gelişmeleri yakından izleyebilen kamu ve özel kesim yönetici elemanlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca, gerek yerel, gerekse bölgesel olarak faaliyet gösteren işletmelere yön verebilecek, yeni pazarlara açabilecek, modern yönetim tekniklerini klasik örgüt yapılarına başarıyla uyarlayabilecek, kurumsallaşmalarına katkıda bulunabilecek nitelikte yönetici adaylarını söz konusu örgütlerin hizmetlerine sunarak; ilin, bölgenin ve ülkenin gelişmesine katkı sağlayabilmek, bölümün temel amaçları arasında yer almaktadır.
Mezunlarımız kamu ve özel sektörde görev alabilirler. Çok geniş çalışma alanları vardır. Hem kamu hem de özel sektörde memur,teknik eleman,uzman, yönetici yardımcısı ve yönetici olarak çalışabilirler. Genellikle istihtam edildikleri alanlar kaymakam olarak içişleri bakanlığı, idari hakimlik, maliye bakanlığı, kamu ve özel bankalar, sayıştay vb.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. En az 85 ALES puanına sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Bölümde verilen her bir ders için ara sınav dahil dönem içi tüm ölçme değerlendirme etkinliklerinin toplam etkisi %40, yarıyıl sonu / bütünleme sınavının etkisi %60'tır. Yarıyıl Sonu Sınav Limiti (YSSL) uygulaması yapılır ve yarıyıl sonu sınav limiti 50 puan olarak uygulanır. Yarıyıl Sonu Sınav Limiti Bütünleme Sınavı içinde geçerlidir. Dönem içi ölçme değerlendirme; takvimi Dekanlık tarafından belirlenen ve ilan edilen 1 (bir) ara sınav olmak üzere en az 3 (üç), en çok (5) ölçme değerlendirme etkinliğinden oluşur. Ara sınavın ağırlığı en az %20 en çok %30'dur. Ara sınav dışında kalan ölçme değerlendirme etkinliklerinin (kısa sınav, araştırma ödevi, proje, akran eğitimi, video kayıt ödevi, saha ödevi, tartışma, vb.) türü ve ağırlığı dersin öğretim elemanı tarafından belirlenir. Öğrencilerin dönem sınavlarına girebilmesi için yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Kamu Yönetimi Bölümü’nün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve AGNO’su en az 2.00 olan öğrencilere Kamu Yönetimi Lisans diploması verilir. Öğretim programı; teorik dersler ve/veya uygulamalar, isteğe bağlı staj çalışması ve diğer etkinliklerden (araştırma, ödev vb) oluşur. Öğrencilerin mezuniyet için almaları gereken toplam AKTS miktarı 240'tır.
Tam zamanlı