Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Öğretmenliği Programı'nda dört yıllık lisans programı yer almaktadır. Programda yer alan derslerin tümünü (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere, Resim-iş Öğretmenliği alanında lisans diploması verilmektedir.
Lisans Düzeyi
*Adayın başvuru yapabilmesi için TYT puanının en düşük 800.000 inci (sekizyüzbin) sırada olması gerekmektedir.
* Yabancı uyruklu adaylar için, Atatürk Üniversitesi tarafından kabul edilen minimum başvuru şartını sağlamak gerekmektedir.
Bu koşuları sağlayan aday Özel Yetenek Sınavı’na girmeye hak kazanır. Özel Yetenek Sınavı’ndan aldığı puan, TYT ve YTYT puanı hesaplanarak en yüksek puana sahip toplam 20 kişi (kontenjan değişiklik gösterebilir) alınır.
Resim iş öğretmenliği programı tüm lise ve dengi okul mezunlarını kabul etmektedir.
Yetenek sınavı tek aşamalı imgesel resim üzerinden değerlendirilir. Sınav kâğıtları, mühürlü olarak fakülte tarafından verilir. Sınav jürisi, seçme sınavına giren adayların sınav kâğıtlarını, kimlik bilgileri açılmadan, BAŞARILI/BAŞARISIZ olarak değerlendirir. Değerlendirme, 100 (yüz) puan üzerinden yapılır. 50 puandan aşağı puan alan adaylar, BAŞARISIZ sayılarak değerlendirme dışı bırakılır. Başarılı olan adaylar, aday numarasına göre ilan edilir.
PROGRAM ÖĞRETİM AMAÇLARI
1. Çağdaş bilim ve eğitim esasları çerçevesinde, öğretmenlik mesleği için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış eğitim ve öğretim ile ilgili yöntem ve tekniklere hakim, etik ve estetik değerlere önem veren, toplumsal değerlere saygılı, sorgulayıcı, araştırmacı, iletişim yeteneği güçlü, alanında donanımlı, özgüvenli ve çağdaş görsel sanatlar öğretmenleri yetiştirmektir.
2. Resim- iş öğretmenliği programı Türk milli eğitiminin ihtiyaçları ve günümüz resim- iş eğitimi süreçlerinin gerekleri doğrultusunda öğrenci yetiştirmekte ve öğretmen adaylarının donanımlı bir şekilde mezun olmalarını sağlayarak gelecekte örnek birer resim-iş öğretmeni veya sanat eğitimcisi olmalarını sağlamaktadır.
3. Türk milli eğitiminin ve sanat eğitiminin esasları düşünülerek yetiştirilen öğrenciler, Türk sanat eğitimi sisteminin önemli bir parçası haline gelmektedir.
Resim-İş Öğretmenliği Programı mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okulları ile özel eğitim kurumlarında görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Mezunlarımız, ortaokul ve lise düzeyinde sanat eğitimi programlarını yürütmenin yanı sıra öğrenci sergileri, okul içi ve okul dışı sanatsal etkinlikler, yarışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri düzenlemektedir. Ayrıca grafik tasarım, illüstrasyon, dijital sanat ve animasyon gibi alanlarda kendini geliştiren mezunlarımız; kamu kurumlarının tanıtım birimlerinde, özel tasarım ajanslarında ya da kendi atölyelerinde tasarımcı/sanatçı olarak da faaliyet göstermektedir. Programdan edinilen pedagojik formasyon, sanatsal üretim becerisi ve eğitim teknolojilerine yönelik yeterlikler, mezunların hem eğitim sektöründe hem de yaratıcı endüstrilerde çok yönlü bir şekilde istihdam edilmelerine olanak sağlamaktadır.
Resim-iş öğretmenliği programından mezun olan başarılı öğrenciler, ALES sınavından yeterli puanı almaları ve diploma notlarının başvuruya yeterli olması durumunda eğitim fakültelerinin Resim-iş Öğretmenliği ve güzel sanatlar fakültelerinin ilgili birimlerinde tezli yüksek lisans programına girmeye hak kazanırlar.
Her bir öğrenci derslere, projelere, seminerlere, mezuniyet projelerine ve kayıt olduğu dönemin diğer çalışmalarına katılmalıdır. Derslerin en az %30'una katılmayan öğrencilerin o derslerden final sınavlarına girmelerine izin verilmez. Öğrenci teorik derslerde gereken katılımları gösterdiği zaman, eğer ders sonradan tekrar alınacak ise bu ders için katılım zorunlu değildir..
Sınavlar genelde yazılı şekildedir. Fakat dersin hocası ders bilgilendirme formunda belirtmek şartıyla, isterse sınavları, projeleri ve ödevleri sözlü şekilde yapabilir. Sınavlar derse giren hocalar tarafından yapılır ve düzenlenir. Mazeret sınavı, final sınavları bittikten sonra 15 gün içerisinde ilgili kurulun denetiminden ve kabulünden sonra belgelenmiş özür belgeleriyle öğrencilere yapılır. Sınav yönetmeliğine https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=23757&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 linkinden ulaşılabilir.
Resim-iş eğitimi alanında lisans derecesi elde edebilmek için (Resim Öğretmeni unvanı kazanmak için) öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri başarmış olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak.
Resim-İş Öğretmenliği Lisans Programı, örgün öğretim esasına dayalı olarak yürütülmektedir. Eğitim sürecinde teori ve uygulama dengesi gözetilerek yapılandırılmış bir müfredat izlenmektedir. Sanat eğitimi, öğretmenlik meslek bilgisi ve alan uygulamaları bütüncül bir yaklaşımla sunulmakta; öğrencilerin hem sanatsal yaratıcılıklarını hem de öğretim becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.