Bu bölüm, 4 yıllık Eğitim Fakülteleri kapsamında, 240 AKTS kredilik lisans derecelendirme sistemine tabidir. Program yeterliliklerini sağlayarak, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere Türkçe Öğretmenliği alanında Lisans Diploması verilir.
1. Düzey (Lisans)
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına başvuru yapabilir.
Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği Atatürk Üniversitesinde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmeleri için programlarında öngörülen tüm derslerden başarılı olmaları gerekmektedir.
Bölümümüzün amacı nitelikli, ahlâklı, özverili, idealist Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir. Yetiştirdiğimiz Türkçe öğretmenleri hayatları boyunca Atatürk İlke ve İnkılâpları doğrultusunda hareket edeceklerdir. Bölümümüzün en temel amaçlarından biri ana dili eğitimi ve öğretmenlik sanatı konusunda iyi yetişmiş Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir. İyi yetişmiş Türkçe öğretmenlerimiz sınıflarında öğrencilerinin ana dillerini en güzel şekilde öğrenmelerini ve kullanmalarını sağlayacaklardır. Bölümümüzün amaçlarından biri de öğrencilerimizin öğretmen atama sınavında başarı göstererek öğretmenlik mesleğine hayatlarından vakit kaybetmeden atanmalarıdır.
Türkçe öğretmenliği mezunları, hem kamu hem de özel sektörde profesyonel görev alırlar.
Türkçe Öğretmenliği programından mezun olan öğrenciler Yüksek Lisans ve Doktora programlarına devam edebilmektedirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır
Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
Tam zamanlı