Kimya Mühendisliği Bölümü’nde lisans düzeyinde örgün ve ikinci öğretim programı yapılmaktadır. Program dili Türkçe olarak sürdürülmektedir. Dört yıllık lisans eğitimini, yani programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 40 iş günü stajını tamamlayan veya UME eğitimine katılan öğrencilere Kimya Mühendisi lisans diploması verilir.
1. Düzey (Lisans)
Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümüne lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları neticesinde gerekli sayısal türünde puan alan öğrenci kabul edilmektedir. Ayrıca Kimya Mühendisliğine 2. Sınıf 3. Dönemden itibaren gerek dikey geçiş (ön lisans mezunları için) gerekse yatay geçiş (hem diğer üniversitelerin Kimya mühendisliği bölümlerinden hem de üniversitemiz içerisinde bulunan ve Kimya mühendisliği tarafından kabul edilen diğer bölümlerden) öğrenciler de kayıt yaptırabilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalı ve geçer not almalıdırlar.
Amacımız öğrencilerimizi endüstri, kamu ve araştırma birimlerinde kimya mühendisliği ve ilgili sahalarda karşılaşılan her çeşit problemin çözümü için gerekli olan entellektüel kapasiteyi ve bilimsel eğitimi geliştirmeye devam etmelerini sağlayacak disiplinler arası güçlü bir akademik temel vermektir.
Kimya mühendisleri; ticari maksatla kimyasal maddeler üreten ve bu esnada maddeleri belirli fiziksel ve kimyasal değişimlere uğratan ismine Kimya Endüstrisi adı verilen bir endüstri kolunda vazife alır ve çalışır. Kullanılacak cihazların tespit edilmesi, kapasitelerinin ve maliyetlerinin hesaplanması, cihazların tek tek ve fabrikaların bütününün projesinin çizilmesi, kullanılacak ham ve yarı mamul maddelerin özellikleri ve fiyatları, fabrikanın çalıştırılması için lüzumlu idari, teknik personel ve işçi sayısının tespiti, bunlara ödenecek ücretler, mamul maddenin miktar ve fiyatının hesaplanması, mamül maddenin depolanması ve pazarlanması gibi son derece geniş bilgi ve araştırmaya ihtiyaç gösteren birçok konuyu içine alır. Bundan sonra fabrikanın inşaası ve işletilmesi gelirki bunlarda kimya mühendisinin görevleri arasındadır.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %50, dönem sonu sınavının ise %50 oranındadır. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten not ortalamasının en az 45 olması koşulu vardır.Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz
Kimya Mühendisliği Bölümünün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve AGNO su en az 2.00 olan öğrencilere Kimya Mühendisi Lisans diploması verilir. Öğretim programı; teorik dersler ve/veya uygulamalar, seminer, atölye, laboratuar, staj çalışması, bitirme projesi ve diğer etkinliklerden (araştırma, ödev, staj, vb) oluşur. Öğrencilerin mezuniyet için almaları gereken toplam kredi saati miktarı, ortak zorunlu dersler hariç olmak üzere; Kimya Mühendisliği Bölümünde 144,5 kredi saattir.
Tam zamanlı