Gıda Mühendisliğinde Lisans Diploması/ Gıda Mühendisi
1. seviye (Lisans)
Gıda Mühendisliği bölümü yalnızca lise eğitiminin ardından merkezi olarak yapılan üniversite sınavı ve ayrıca meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olanlardan Dikey Geçiş Sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Ayrıca bölüm çift anadal ve yandal programlarını da kabul etmektedir. Uluslararası öğrenciler için belirli bir kontenjan mevcuttur. Öğrenciler arasında sıralama yapılarak üniversite tarafından kabul edilir.
Denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da kabul edilebilirler. İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimini tanımaktadır.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün derslerden başarılı olmalıdırlar.
Gıda Mühendisliği alanında temel bilgilere sahip, teori ile uygulamayı birleştirebilen, farklı disiplinler ile iletişim kurabilen, ekip çalışmasına uyumlu, araştırıcı, etik değerlere saygılı mühendis ve bilim adamı yetiştirmek; gıda sanayinin gelişmesine yönelik araştırmalar yapmak ve ulusal kalkınmaya katkıda bulunmaktır.
Gıda Mühendisleri hem kamu hemde özel sektörde görev alırlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Prodüktive Merkezi, Gıda Sektöründe kontrol ve sertifika kuruluşları, Gıda endüstrisi vb.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde ingilizce dil bilgisine sahip olmaları koşulu ile kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Yüksek lisans programına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan doktora programlarına da başvurabilirler.
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.
Öğrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için en az 145 kredi saati ve 240 AKTS'yi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir. Öğrenim süresi 4 yıldır.
Tam zamanlı