Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Bankacılık ve Sigortacılık” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.
Önlisans
Bankacılık ve Sigortacılık Programı birinci sınıflarına öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen seçme ve yerleştirme sonuçlarına göre olmaktadır. Programa kabul edilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nca ve Rektörlük onayı ile belirlenen günlerde yapılır. Üniversiteye kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıda belirtilen şartları yerine getirmeleri gerekir. a)Lise veya dengi bir okuldan mezun olduğunu gösteren bir diploma veya resmi belgeyi ibraz etmek, b)Sağlık durumu ve askerlik görevi veya benzeri yönlerden engelli olmamak. Kabul edilen ve yukarıdaki şartları sağlamış olanların, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca istenen diğer belgeleri de sağlamaları ve tespit edilen harç ve ücretleri ödemeleri üzerine kesin kayıtları yapılır. Üniversitenin birinci yarıyılına ilk kayıt yaptıran öğrencilerin ders kayıt işlemleri doğrudan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Bankacılık ve Sigortacılık sektörünü oluşturan bankalar, sigorta şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, uluslar arası denetim şirketleri, kamu finans kurumları ve benzeri kurum ve kuruluşlar için en önemli ihtiyaçlarından birisi, sektörde çalıştırılacak nitelikli insan kaynağıdır. Bu nedenle ülkemizde mevcut bankacılık sektörüne ait genel müdürlükler ve Türkiye geneline yayılmış olan Şubelerinde, yine Bankalara ait Leasing ve diğer bağlı Finans kuruluşlarında, Sektörel temel bilgileri edinmiş, hukuksal bilgileri almış, eğitimli elemanlara duyulan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Uluslararası boyutlarda faaliyet gösteren Bankacılık ve Sigortacılık sektörleri; aynı zamanda yabancı dil bilen ve yabancı dil ile işletme temel eğitimi almış nitelikli yönetici ve yönetici yardımcısı ihtiyacını karşılayabilecektir.
Mezunlarımız; Bankacılık ve Sigortacılık alanında özel ve kamu kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptirler: - Bankaların genel müdürlük, operasyon merkezleri veya şubelerinde istihdam edilebilir, - Sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları olan “serbest” ve “banka şube” acentelerinde çalışabilir, - Sigorta ve reasürans şirketlerinin merkez departmanlarındaki ara eleman ihtiyaçlarını karşılayabilir, - Ülkemizde son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle sigorta sektörüne dahil olan Bireysel emeklilik şirketlerinde istihdam edilebilir, - Bankacılığın ve sigortacılığın temel ilke ve kavramlarına hakim, tüm banka ve sigorta ürün ve hizmetlerini etkin şekilde pazarlayabilir nitelikleri kazanabilir, - Potansiyel banka müşterilerine ve poliçe sahiplerine temel ürün ve hizmetler konusunda danışmanlık hizmeti sunabilir, - Meslekleri ile ilgili yasal düzenlemeleri, kalite kontrol ve standartları bilebilirler.
Programdan mezun olan öğrenciler, "Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Diploması" alırlar. Bankacılık ve Sigortacılık programından mezun olan öğrenciler, Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Finansman, Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat , İşletme, İşletme Enformatiği, İşletme - Ekonomi, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finansman programlarına sınavla dikey geçiş yapabilirler.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, ek tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ile mezuniyet AGNO baraj sınavlarından oluşur. Bütünleme sınavı yapılmaz. Öğrenciler; yarıyıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınavların ve varsa laboratuar ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %40, yarıyıl sonu sınavının etkisi ise % 60’dır. Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve sınavdan sıfır puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencilerin, puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer, panel gibi yarıyıl içi etkinliklerinden yapmadıkları veya katılmadıkları da aynı şekilde değerlendirilir. Teorik dersler ile uygulamalı ve uygulaması olan derslerin, yarıyıl içi sınavları, derse bağlı çalışmaları ile yarıyıl sonu sınavı puanları 100 puan üzerinden değerlendirilir. Uygulaması olan ders bir bütün olup, bu dersin bir kısmından başarısız olan öğrenci, dersin tamamından başarısız sayılır ve dersi bir bütün olarak tekrarlar. Son yarıyılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ları 2.00’ın altına düşen öğrencilere son iki yarıyılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.
Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezuniyet şartları aşağıdaki koşullara dayalıdır:
a. Üniversitenin mezuniyet için öngördüğü şartlar,
b. Dört yarıyıl boyunca gördüğü derslerden başarılı olmak ve 2.00 ortalamayı yakalamak.
c. Öğrencilerin mezun olabilmesi için 30 işgünü zorunlu stajlarını yapmaları gerekmektedir.
Tam zamanlı ve %80 devam mecburiyeti koşulu vardır.