Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
Atatürk Üniversitesi Hınıs Meslek Yüksekokulu Programlarına öğrenci alımında meslek lisesi mezunu öğrencilerin Ön Lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır. Bu nedenle 2017 yılından itibaren Hayvan Yetiştiriciliği, Laboratuvar Hizmetleri, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu, Tıbbi Laboratuvar bölümlerinden mezun meslek lisesi öğrencileri YGS-2 veya YGS-6 'dan aldıkları geçerli puanları ile Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans bölümüne kayıt yaptırabilirler. Yatay geçişle öğrenci kabulünde "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Atatürk Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. Ortak zorunlu yabancı dil dersleri muafiyet sınavı, güz yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Bu sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ortak zorunlu yabancı dil muafiyet sınavına, hazırlık programı bulunmayan fakülte-meslek yüksekokulu-yüksekokul öğrencileri girer. Muafiyet sınavına girecek öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ilgili birime başvurur. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu dersten muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin 80+20 kredi (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Çiftlik hayvanlarının, beslenmesi, yetiştirilmesi sağlıklarının korunması, hayvan ıslah çalışmalarında görev yapacak güncel teknik bilgi ve yeteneğe sahip tekniker olarak çalışacak elemanların yetiştirilmesidir
Laborant ve Veteriner Sağlığı Programı mezunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki hayvansal üretim ve hayvan sağlığı birimlerde, hayvan hastanelerinde, gıda ve yem kalite kontrol laboratuvarlarında,yem fabrikalarında, hayvansal ürün işleyen işletmelerde, veteriner ilaç sektöründe, özel çiftliklerde, özel kliniklerde, hayvanat bahçelerinde çalışabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz kendi işletmelerini kurabilirler.
Mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Veterinerlik Fakülteleri, Zootekni, Tarımsal Biyoteknoloji, Biyoloji Bölümlerine geçiş yapabilirler.
Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. Uygulama ve/veya laboratuvar dersleri hariç, daha önceki yarıyıl/yıllarda devamını aldığı halde başarısız olduğu veya harf notunu yükseltmek istediği derse/derslere tekrar kayıt yaptıran öğrencinin bu derse/derslere devam etme zorunluluğu yoktur.
Öğrencilerin Atatürk Üniversitesi Hınıs Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 80 ders saati veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.
Ders ve Sınıf İçi Etkinlikler, Grup Çalışması, Laboratuvar, Okuma ve Ödev, Proje Hazırlama, Seminer, Staj, Teknik Gezi, Web tabanlı Öğrenme, Mesleki ve Sosyal Faaliyet