Toprak Bilimi programını başarı ile tamamlayanlar Toprak Bilimi alanında Lisans diplomasına sahip olurlar.
1. Düzey (Lisans)
Bölümümüzü tercih edecek öğrencilerin fen ve matematik branşlarında iyi olmaları başarılarını önemli ölçüde etkileyebilir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdırlar.
Alanında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olan, edindiği bilgilerle verileri inceleyen, yorumlayabilen ve değerlendirebilen, sorunlara çözüm önerileri geliştirebilen, bağımsız veya disiplinler arası çalışabilen, sorumluluk alabilen, sorgulayıcı ve araştırıcı olan, bilgilerini toplum yararına kullanabilen, iletişimi önemseyen, sosyal yaşama uyum sağlayan, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eden Ziraat Mühendisleri ve bilim insanlarını yetiştirmek ve toplumu bilinçlendirmektir.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunları hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir. Mezunlar, gelecek vadeden ulusal ve uluslararası kırsal kalkınma projelerinde yer alabilir ve bu projelere liderlik yapabilirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.
Bölümün müfredeat programını eksiksiz olarak tamamlamak, Stajını bitirmek.
Tam zamanlı