BİYOLOG “Lisans” programını bitirenler Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Diploması alırlar. “Biyolog" ünvanı ile üniversite ve araştırma kurumlarında, çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarında iş bulabilmektedir. Bilimsel araştırmalara ilgi duyanlar üniversitelerde bir üst kademe olan lisansüstü programlara devam ederler.
1. Düzey (Lisans)
Üniversiteye Giriş ve Kayıt Şartları: 1. Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder. 2. Üniversiteye kayıt için aşağıdaki şartlar aranır: a. Ortaöğretim veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denklikleri Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olmak. b. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip olmak, yapılacak sınavda başarılı bulunmak. 2010-2011 yılı Merkezi Yerleştirme Sınav sonucunda, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Örgün Öğretimi MF-3 puan türünde lisans öğrenci kabulünü gerçekleştirmiştir. c. ÖSYM tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda, Üniversiteye kayıt için belirtilen belgeleri, yabancı uyruklu öğrenciler için ise, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca istenen gerekli belgeleri sağlamak.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme projesi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalı ve geçer not almalıdırlar.
Atatürk Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Genetik alanda nitelikli elemanlar yetiştirmek, Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında Uluslararası düzeyde araştırmalar gerçekleştirmek, genetik alanında araştırmaları ile insanlığa hizmet etmek ve bu alanda ülkemizin genetik çalışmalar sahasında uluslar arası arenada yerini almasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü lisans mezunları; tıbbi klinik ve laboratuvarlar da dahil çeşitli ilaç, yiyecek ve medikal firmalardaki farklı pozisyonlarda görev yapabilirler. Ayrıca lisans derecesine sahip yeni mezunlar, ulusal ve uluslararası pek çok üniversite veya enstitüde çeşitli araştırma, eğitim ve fakülte pozisyonlarına başvurabilirler.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler.
Sınavlar ve Başarının Değerlendirilmesi 1. Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınavı, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve telafi sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. 2. Yarıyıl sonu sınav süresi en az iki ders saati, ara sınav süresi en az bir ders saatidir. Kısa süreli sınavlar ile çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı gibi yapılan sınavlarda, sınav süresi ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. 3. Ara sınavların ve varsa laboratuar ve derse bağlı benzeri çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının dersin ham notuna etkisi %40, yarıyıl sonu sınavlarının etkisi ise %60’dır. 4. İstatistiksel değerlendirmelerde AL’de dikkate alınır. Ham başarı puanları AL’nin altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak FF notu ile değerlendirilir. AL ve DKL arasında kalan puanlar diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. 5. Bulundukları yarıyıl sonu itibariyle bütün derslerini almış, başarmış ve disiplin cezası almamış öğrencilerden, AGNO’su 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl onur öğrencisi; 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi sayılır.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyloji ve Genetik Bölümü dört yıllık programında, ortak zorunlu dersler hariç, toplam kredi saati 150±30 veya Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) karşılığı en az 240 AKTS’yi tamamlamak koşuluyla mezunlar verir. Mezuniyet durumuna gelmiş, ancak AGNO’ları 2.00’dan düşük olan öğrenciler mezun olamazlar.
Tam zamanlı