Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
2 Yıllık Önlisans
Atatürk Üniversitesi Tortum Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Grafik Tasarımı Programına; ilgili Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler ve diğer lise & Meslek lisesi mezunu öğrencileri, Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda YGS-5 puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Tasarım Bölümüne Meslek Liselerinin Baskı (Ofset Baskı-Tipo Baskı),Cilt ve Serigrafi,Ciltleme ve Serigrafi,Dizgi,Fotoğraf ve Klişe,Fotoğrafçılık,Grafik ve Fotoğraf / Fotoğraf ve Grafik, Grafik / Grafik Sanatlar, Grafik Tasarım, Klasik Ciltçilik, Matbaa / Matbaacılık, Ofset Baskı,Ofset Baskı Serigrafi, Reprodüksiyon ve Klişe,Tasarım Teknolojisi / Tasarım ve Teknolojisi, Tipo Baskı, Tipo Baskı Serigrafi, Basım ve Yayın Teknolojileri 2, Basın ve Yayıncılık 2, Fotoğrafçılık ve Kameramanlık 2, Grafik Tasarımı 2, Marka İletişimi 2 bölümlerinden ve Denkliği Yükseköğretim Kurulu (YOK) tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir.
Ayrıca Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği Atatürk Üniversitesi’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Grafik Tasarımı Alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
İki yıllık eğitim programı süresince grafiker adaylarının çalışma alanlarına giren konularda araştırıcı ve yaratıcı olmaları; kültürlü ve toplumu eğiten, estetik zevklerini geliştiren bireyler olmaları amaçlanır. İçinde yaşadıkları toplumun kültür değerlerini çağdaş bir yorum ile birleştirerek yeni sentezlere vardırabilmeleri, aynı zamanda çağdaş sanat konularında da kendilerini geliştirmeleri amaçlanır. Öğrencilere logo,afiş, billboard, ambalaj, basın ilanı, kitap ve dergi tasarımı, tipografi, bilgisayar,fotoğraf, illüstrasyon gibi dersler verilirken,serigrafi, gravür, ağaç gibi baskı tekniklerini de öğrenmeleri, teknik bilgilerini özgün anlatım biçimleriyle harmanlayarak alanlarında estetik kaygı taşıyan işler üretmeleri amaçlanır.
Mezun olan öğrencilerimiz en popüler mesleklerin başında gelen reklam ajanslarında, basın-yayın ve TV kuruluşlarında, şirketlerin grafik departmanlarında, matbaaların grafik servislerinde, fotoğrafçılarda çalışabilirler ve kendi özel grafik atölyelerini kurabilirler.
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Güzel Sanatlar Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Grafik Tasarımı Programını başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve stajını(30 iş günü) başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam zamanlı