Öğrenciler müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamladıktan sonra, “Finans-Bankacılık ve Sigortacılık” alanında Önlisans derecesi ile mezun olurlar.
Ön Lisans
Bankacılık ve Sigortacılık programına, meslek liselerinin ilgili bölümlerden mezun olup, Mesleki Sınavsız Geçiş ile gelenler veya normal liselerden mezun olup, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)’nin ilgili türde belirlenen YGS Puanını alıp ÖSYM tarafından yerleştirilen öğrenciler kabul edilmektedir.
Yurtiçi veya yurtdışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenerek koşulları uyanlar değerlendirilerek kabul edilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler bölümde verilen dersleri alabilirler.
Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Programından ön lisans derecesi elde edebilmek için, öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca 30 iş günlük yaz stajını başarı ile tamamlaması gerekir.
Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Programının amacı, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacını gidermektir. Programın üstlendiği misyon; günümüzde küreselleşen ve rekabetin arttığı piyasalarda görev yapabilecek; üretken ve analitik düşünce yeteneğine sahip, araştırmacı, değişimlere uyum sağlayabilen, teorik alt yapıya ve uygulamaya yönelik bilgi donanımına sahip ara elemanlar yetiştirmektir. Programın üstlendiği vizyon ise öğrencilere gerekli bilgi donanımı ile etik değerleri kazandırmaktır.
Mezunlarımızın çalıştıkları iş alanları;
-Bankaların genel müdürlükleri, bölge müdürlükleri ve şubelerinde.
-Sigorta şirketlerinin genel müdürlükleri ve bölge müdürlüklerinde.
-Sigorta şirketlerinin pazarlama kanalları olan, sigorta acenteleri ve sigorta brokerlerinde.
-Bireysel emeklilik şirketlerinin genel müdürlükleri ve bölge müdürlüklerinde.
-Sigorta eksperlerinin yanında.
-Gerekli yasal şartları yerine getirmeleri halinde, sigorta acenteliği, sigorta eksperliği yapabilirler/ yapmaktadırlar.
-Para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kurum, leasing ve factoring firmalarında, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yeterlilik belgesi almak koşuluyla çalışabilirler.
İki yıllık ön lisans öğretimini başarı ile tamamlayanlar, isterlerse Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girip başarılı olurlarsa, kendi alanlarına uygun, dört yıllık lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Ayrıca, sınavsız olarak Açık Öğretim Fakültesi’nin üçüncü sınıfına kayıt yaptırarak, öğrenimlerine lisans düzeyinde devam edebilirler.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Finans-Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün eğitim öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri başarıyla tamamlayan ve AGNO su en az 2.00 olan öğrencilere Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Ön Lisans diploması verilir. Öğretim programı; teorik dersler ve/veya uygulamalardan oluşur. Öğrencilerin mezuniyet için almaları gereken toplam kredi saati miktarı, ortak zorunlu dersler hariç olmak üzere; Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünde 89 kredi saati veya 120 AKTS dir.
Tam Zamanlı