Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, "Kent Plancısı" Ünvanı alırlar
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı alanında Lisans Derecesi (Fen Bilimleri) almaya hak kazanmaktadırlar.
Atatürk Üniversitesi Lisans programlarında öğrenim görebilmek için, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin yaptığı sınavı kazanmış olmak gerekir. Yurtdışından kabul edilecek öğrenciler için Atatürk Üniversitesi Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrenci Başvuru ve Kayıt Yönergesinde yer alan hükümler uygulanır.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Ögrencilerin lisans programından mezun olabilmeleri için müfredatta var olan toplam 240 AKTS kredi dersi birimini başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
Şehir ve Bölge Planlama eğitimi gereği dersler teorik ve uygulamalı olmak üzere 2 şekilde verilmektedir. 4 yıllık eğitim programı kapsamında, toplam 52 dersin alınması zorunludur. Bu derslerin 41'ini mesleki teorik ve uygulamalı dersler oluşturmaktadır. Bu derslerin içerisinde 8'i seçmeli dersler grubundadır. Ayrıca mesleki zorunlu ve seçmeli derslerin dışında 11 adet Yüksek Öğretim Kurumunun üniversite eğitim programında yer verilmesini zorunlu tuttuğu dersler vardır.
Uygulamalı dersler, atölye veya stüdyo olarak adlandırdığımız, eğitim ve öğretimin gerektirdiği ölçek farklılıklarına göre uygun görülen kentlerde yapılan saha araştırmasını ve uygulamalı çalışmaları kapsar. Kentler, Şehir ve Bölge Planlama bölümünün laboratuvarlarıdır. Her bir stüdyo programına göre kentlerde ders kapsamında yapılan saha araştırması için kalış süresi ortalama bir hafta sürer ve tüm öğrencilerin katılımı zorunludur.
Ayrıca Şehircilik Projesi dersleri özel değerlendirmeli dersler kapsamındadır. Eğitimin gerektirdiği bilgisayar programlarını kullanabilme becerisini sağlayan bilgisayar laboratuvarı bölümde mevcuttur.Ön şart gerektiren dersler; Planlama Stüdyosu II, III, IV, V, VI, VII, VII, ve Mesleki Uygulamalar dersleridir.
Şehir ve Bölge Plancısı
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Her bir ders bilgi paketinde ders değerlendirme ve not verme açıklanmıştır. Notlar teorik dersler için bağıl ve uygulamalı dersler için sabit değerlendirme sistemine göre değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler, Atatürk üniversitesi eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yapılmaktadır.
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen teorik derslerden en az DD notu, Stüdyo derslerinden (uygulama dersleri) ise en az CC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Tam Zamanlı