Bu bölümü tamamlayan kişiler ilgili programın önlisans diplomasını alarak "Yapı Denetim Teknikeri" ünvanını kazanırlar.
Bölüm derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilere önlisans diploması verilir.
Yapı Denetimi Bölümüne,inşaat bölümü ve ilgili meslek liselerinden mezun olan öğrenciler sınavsız, diğer lise ve meslek lisesi mezunu öğrenciler ise, Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda alınmaktadır.
Yapı denetimi bölümüne meslek liselerinin İnşaat,İnşaat Teknolojisi,Üst Yapı,Yapı,Yapı Ressamlığı,Yapıcılık bölümlerinden mezun olan öğrenciler sınavsız geçiş yapabilirler.
Bu kurallar ÖSYM tarafından belirlenmiştir.Lise diploması ve ÖSYM yerleştirme belgesi gerekmektedir.
Yapı Denetimi Programı; gelişen teknoloji içerisinde nitelikli ara insan gücü ihtiyacını karşılamak üzere teknik eleman yetiştiren, plansız, kontrolsüz ve kalitesiz yapılaşmayı ve kaynak israfını önlemek, can ve mal güvenliğini sağlamak,çağdaş norm ve standartlarda projeler ve yapılar üreterek ekonomiye olumlu yönde katkı sağlamak amaçlarını güden bir önlisans programıdır.
Günümüzde yapıların denetimi sektördeki en önemli problemlerden biridir.Yapı Denetimi Bölümünden mezun olan Yapı Denetimi Teknikerleri, mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında, kontrol elemanları ile birlikte yapı denetimi faaliyetlerine katılırlar. Mezunların, yapı denetim kuruluşlarında, yapı malzemeleri laboratuarlarında, hazır beton tesislerinde, belediyelerde, kamu kurumlarında istihdam olanakları mevcut olup, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanununun tüm illerde uygulanması ile iş bulma olanakları artacaktır.
ÖSYM tarafından düzenlenen DGS sınav sonucuna bağlı olarak ilgili Yapı Tasarım Öğretmenliği,Yapı Öğretmenliği, İnşaat Mühendisliği lisans programlarına geçiş yapılabilmektedir.
Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Öğrencilerin Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 100 ders saati veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.
Teorik dersler yüzyüze eğitim ile dersanelerde, uygulama dersleri dersin türüne göre arazi,bilgisayar laboratuvarı veya ilgili ders laboratuvarlarında verilmektedir.