Özel Hukuk Doktora Derecesi
Doktora Derecesi
(1) Doktora programına başvurabilmek için adayların;
a) Tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 ALES puanına sahip olmaları gerekir.
c) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 85 ALES puanına sahip olmaları gerekir. ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %30’u ve yazılı sınav notunun %10’unun toplamının en az 90 puan olması şartı ile ilgili programın yerleştirme sıralamasına dâhil edilirler.
Hukuk Fakültesi lisans diplomasına sahip mezunlar programa başvurabilirler ve kabul edildiklerinde doğrudan öğretime devam edebilirler.
Özel Hukuk alanında doktora derecesini alabilmek için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak ve yeterlilik sınavını geçmek, derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Özel Hukuk Anabilim Dalı Doktora Programının amacı, lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan hukukçuların, seçecekleri dersler, derslerde hazırlayacakları seminerler ve ders aşamasından sonra yine hazırlayacakları tez çalışmaları ile özel hukuk müesseseleri ile ilgili olarak hem teorik hem de uygulamaya yönelik bilgi birikimini lisans üstü seviyede kazanmalarıdır.
Mezunlarımız hakim, savcı, avukat olabilirler. Kamu ve özel sektörde görev alabilirler. Çok geniş çalışma alanları vardır. Hem kamu hem de özel sektörde memur,teknik eleman,uzman, yönetici yardımcısı ve yönetici olarak çalışabilirler. Genellikle istihtam edildikleri alanlar kaymakam olarak içişleri bakanlığı, idari hakimlik, maliye bakanlığı, kamu ve özel bankalar, sayıştay vb.
Özel hukuk bölümünde yüksek lisansını tamamlamış öğrenciler, özel hukuk programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden programlarda doktora yapabilirler.
Mevzuat: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ ve ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI
Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınavı, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve bütünleme sınavlarından oluşur. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Örgün lisansüstü programlarda başarı notu, ara sınav not ortalamasının %40’ı ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının %60’ının toplamı alınarak hesaplanır. Uzaktan eğitimle yürütülen lisansüstü programlarda ise başarı notu, ara sınav not ortalamasının %20’si ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının %80’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan; doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise 100 puan üzerinden en az 75 puandır. Harf notları için mevzuata bakılmalıdır. 90 – 100 AA 4,00; 85 – 89 BA 3,50; 80 – 84 BB 3,00; 75 – 79 CB 2,50; 65 – 74CC 2,00; 0 – 64 FF 0,00 harf notudur. Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer.
Doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan; doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise 100 puan üzerinden en az 75 puandır.Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir.Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil, Fen Bilimleri ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğrencileri için en az dokuz ders, diğer enstitü öğrencileri için ise en az yedi ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur.Tezli yüksek lisans programında eğitim alan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazar ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunur. Tez savunma sınavında başarılı olmak ve mezuniyet için gerekli diğer koşulları da sağlamış olmak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir.
Yüzyüze