Coğrafya Doktoru
Programı tamamlayan öğrenciler Coğrafya Anabilim Dalında Bilim Doktoru ünvanı kazanır
Yüksek lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60’ı, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 30’u ve sınav notunun % 10’unun toplamı en az 65 puan, b) Lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60’ı, mezuniyet ortalamasının % 30’u ve sınav notunun % 10’unun toplamı en az en az 90 puan, c) Yök'ün kabul etmiş olduğu yabancı dil sınavlarının birinden en az 55 puan almış olmak. YÖK’ün gerekli gördüğü sınavın (ALES) %60’ı ile lisans bitirme derecesi ile Yüksek Lisans bitirme derecesinin %30’u ve sınav notunun %10'u ortalamaları alınarak değerlendirme yapılır, belirlenen kontenjan dahilinde belirtilen şartları yerine getirerek bu kontenjana girenler başarılı sayılarak programa kabul edilirler. Ayrıca ön koşul olarak Lisansüstü eğitimde YÖK’ün kabul etmiş olduğu yabancı dil sınavlarından 55 ya da eşdeğerlilikleri olan puanlar başvuru şartı olarak gerekmektedir. Doktora programlarına müracaat edip, sınava girmeyen aday/lar programa yerleştirmede değerlendirmeye alınmaz/lar.
Coğrafya Programında yüksek lisans yapmış olma gerekliliği vardır
Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavına girmek için Ulusal Yabancı Dil Sınavlarının birinden (ÜDS ve KPDS) en az 55 veya uluslararası dil sınavlarından eşdeğeri bir puan almış olmak, yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, doktora tezini başarıyla tamamlamak ve tezini başarıyla savunmak.
Coğrafya bölümü, doktora öğrencilerinin geniş kapsamlı coğrafi bilgiyle donanmalarını ve değişen toplumun sosyal analizi için gerekli olan kuramsal ve uygulamalı sosyoloji beceri ve yeterlikleri kazanmalarını amaçlar. Gerçekleştirmiş olduğu kavramsal çalışmalar ve alan araştırmalarıyla bölümümüz, ülkenin ve bölgenin çeşitli sorunlarının çözülmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bölümümüz kurulduğu günden bugüne, sosyolog olmanın bir ayrıcalık olduğu anlayışının heyecanını duyan ve bunu öğrencileriyle de paylaşan bir sorumluluk içerisinde Türkiye coğrafyasında saygın bir yere sahiptir. Yetiştirdiği öğrenciler yanında Türkiye coğrafyasına kazandırdığı akademisyenlerle ve bölgesel araştırmalarıyla da adından söz ettiren bölümümüz, mevcut kadrosuyla bu misyonunu geleceğe de taşımak istemektedir.
Üniversitede çalışmak isteyenler lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca, Coğrafya programlarını bitirenlerden öğretmen olmak isteyenlerin bunun için öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim almaları gerekir. (Örneğin Tezsiz Yüksek Lisans ya da pedagojik formasyon gibi)
Doktora eğitiminde Ara sınavın %30’u, Yarıyıl sonu sınavının %70’i alınarak değerlendirme yapılır. Dersin başarılı sayılması için her ikisinin ortalamalarının toplamı 75 olması gerekmektedir
Eğitimin tamamlanması için gerekli olan 240 AKTS’in tamamlanarak, alınan bu derslerden başarılı olunması gerekmektedir.
Tam zamanlı