Yüksek Lisans derslerini başaran ve danışmanı nezaretinde hazırlamış olduğu tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir. Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
İkinci Düzey.
Sosyal Bilimler Enstitüsüne yüksek lisans programına başvurular ve başvuruların değerlendirilme işlemleri, enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yürütülür. Başvurular, başvuru ilanında belirtilen belgelerle başvuru süresi içinde ilgili enstitü müdürlüğüne yapılır. Öğrencinin herhangi bir anabilim dalında tezli yüksek lisans programına başvurabilmesi için; enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına ve programın ilgili olduğu puan türünde en az 55 ALES puanına sahip olması gerekir. Yabancı uyruklu adaylarla yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşların lisansüstü programlara kabul şartları Yabancı uyruklu adaylar; YÖK kararlarında belirtilen esaslar çerçevesinde, lisansüstü programlara kabul edilirler. Adayların başvuru işlemleri ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yürütülür. Yabancı uyruklu adaylarla yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının lisansüstü programlara başvurularında; a) Yüksek lisans programlarına başvuracak adayların, ilgili anabilim/anasanat dalında YÖK tarafından denkliği tanınan bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. b) Doktora programlarına başvuracak adayların, ilgili anabilim dalında YÖK tarafından denkliği tanınan bir yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, kendi ana dillerinin dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça veya YÖK tarafından kabul edilen dillerin birinden en az 55 ÜDS veya KPDS puanı veya YÖK tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden eşdeğer puan almak gerekir. Yabancı uyruklu öğrenciler, ilgili enstitü yönetim kurulunun belirlediği üç kişilik jüri tarafından yapılacak Türk dili sınavından 100 üzerinden en az 70 puan almak zorundadır. Yabancı uyruklu öğrenciler, ilgili anabilim dalının görüşü doğrultusunda bilimsel hazırlık programına tabi tutulabilir. Bilimsel hazırlık programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitim öğretimlerine devam eder. Yüksek lisans programlarına başvuran adaylar; ilgili anabilim dalının ALES puanının %60 ı ile lisans AGNO’sunun % 40 ının toplamı en az 55 olmak şartı ile ve en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır, ilgili anabilim dalı için ilan edilen kontenjanlara yerleştirilir.
Yüksek lisans eğitiminden önce işletme biliminin temellerinin öğretildiği lisans aşamasının başarıyla tamamlanmış olması gereklidir.
Yüksek lisans eğitimine başlamak için, lisans derecesi almış olmak ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan yeterli puanı almış olmak gereklidir.
İşletme bölümünün amacı lisans seviyesinde alınan bilgileri işletmenin belirli sahalarında uzmanlaşacak düzeyde geliştirmektir.
Yüksek lisans eğitimi başka akademik kariyer yapan insanlar için atılan ilk adımdır. Bunun sonrasında, doktora eğitimi ve doçentlik gibi daha üst akademik unvanlar elde edilir. Bunun yanında, özel iş yaşamında yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar daha üst pozisyonlara kavuşabilirler.
Yüksek lisans derecesini elde edenler doktora programlarında eğitim hakkı kazanırlar.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci tezini en erken üçüncü yarıyıl final sınavlarının başlangıcında teslim edebilir. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tezin savunma süresi en az bir saat, en fazla iki saattir. Tez sınavında başarılı olan adaylar enstitünün kurallarına uygun bir biçimde hazırladığı yüksek lisans tezinin enstitüye teslim eder ve yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Yüksek lisans eğitimi yüz yüze eğitim şeklinde yapılır.