Su Ürünleri Anabilim dalı tezsiz yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Su Ürünleri alanında Tezsiz Yüksek Lisans derecesine sahip olur.
Tezsiz Yüksek Lisans
Başvuran adayların, Türkiye’de bir lisans programından ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı bir lisans programından mezun durumda olmaları,
Uygulama esaslarında ilgili program için belirlenen diğer koşulları sağlamaları, gerekir.
Tezsiz yükseklisans programlarına müracaatta ALES şartı aranmaz.
Tezsiz yüksek lisans programlarına müracaat eden adaylar, lisans mezuniyet not ortalamasına göre program sıralamasına dahil edilirler.
Lisansüstü programlara başvururken not döküm belgeleri dörtlük sisteme göre düzenlenmiş adayların notlarının 100’lük sistemdeki karşılıkları, “Atatürk Üniversitesi Not Dönüşüm Tablosu” esas alınarak belirlenecektir.
Su ürünleri mühendisliği, ziraat fakültesi su ürünleri bölümü ve deniz bilimleri fakülteleri lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer fakülte ve bölüm mezunları yönetim kurulu kararı ile belirlenmektedir.
Su Ürünleri alanında tezsiz yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, bitirme projesi konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı bitirme projesi olarak enstitü kurallarına göre başarıyla sunmak zorundadırlar.
Tezsiz Yüksek Lisans programının amacı; öğrencileri, Atatürk Üniversitesi ya da başka üniversitelerde bir tezli yüksek lisans programına devam edebilmeleri ve/veya kamu ve özel sektörde kariyer yapabilmeleri için hazırlamaktır.
Su ürünleri mühendisleri hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,akademisyenlik gibi kamu görevlerinin yanında, su ürünleri üretim ve yetiştiricilik çiftlikleri, su ürünleri işleme tesisleri, balık hali gibi özel veya kamu birimlerinde görev almaktadırlar.
Su Ürünleri tezsiz yüksek lisans programında eğitimini tamamlamış öğrenciler, aynı programda tezli yüksek lisans yapabilecekleri gibi, Su Ürünleri Programında tezsiz yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden tezli yüksek lisans programlarında da yüksek lisans yapabilmektedirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 90 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve bitirme projesi çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır.Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendir.
Tezsiz yüksek lisans programının sonunda, öğrenci ilgili ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşen üç kişilik bir jüri tarafından yeterlik sınavına alınır. Yeterlilik sınavında, öğrencinin yüksek lisans çalışmalarını yaptığı bilim dalıyla ilgili temel bilgiler değerlendirilir. Sınav sonunda, jüri oy birliği/oy çokluğu ile kabul veya ret kararı verir. Sonuç, jüri başkanınca açıklanır. Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.
Yüz yüze