Gıda Mühendisliği Anabilim dalı doktora programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Doktora derecesine (Gıda Mühendisliği Bilim Doktoru) sahip olur.
1-Enstitü kurulunun öğrenci kabul alanında belirlediği alanda 5 yıl öğretim süreli lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olması, 3- ÜDS, KPDS veya eşdeğer bir yabancı dil sınavından en az 55 puan almış olması. 4- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 20’sinin ve yüksek lisans AGNO’sunun toplamının en az 65 olması, 5- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer alması, 6- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmış olması, 7- Yabancı uyruklu öğrencilerden Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır. 8- Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanmaktadır.
Gıda Mühendisliği programında yüksek lisans yapmış olmak.
Programda yer alan seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavına girmek için Ulusal Yabancı Dil Sınavlarının birinden (ÜDS ve KPDS) en az 55 veya uluslararası dil sınavlarından eşdeğeri bir puan almış olmak, yeterlilik sınavını geçmek, doktora tezini tamamlamak, tezi savunmadan önce uluslararası hakemli bir dergide en az bir makale yayınlamış olmak veya yayınlanacağının kabulünü almış olmak ve tezini başarıyla savunmak.

Gıda Mühendisliği Doktora programının amacı, gıda mühendisliği alanında bilime özgün katkıda bulunmayı ve bu alanda proje hazırlama, uygulama ve sonuçları pratiğe aktarma yeteneğine sahip yenilikçi ve teknolojiyi yakından takip eden araştırmacılar yetiştirmek, adaylara veri hazırlama ve değerlendirme, yeni bilgi ve teoriler üretebilme, bilgi ve becerileri ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilme, gıda mühendisliği alanında stratejiler ve politikalar geliştirebilme ve araştırma sonuçlarını toplam kalite yönetimi açısından değerlendirebilme yeteneklerini kazandırmaktır.

Gıda Mühendisliği doktora programı mezunları akademisyen olabilir ve üniversitelerde çalışabilirler. Ayrıca gıda endüstrisinde ileri düzeyde teknik eleman, uzman veya idareci olarak görev alabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunluluğu vardır. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’ u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’ inin toplamı alınarak hesaplanır. Doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 75 puan, 4 üzerinden 2.5 (BC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
1-Adayın en az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum BC 75 notu ile başarması 2-Yeterlik sınavında başarılı olması, 3-Doktora tez önerisinin Tez İzleme Komitesince kabul edilmiş olması, 4-Gıda Mühendisliği alanında Doktora tezi hazırlaması ve tez savunmasında başarılı olması,
Tam zamanlı