Program yeterliliklerini sağlayarak, programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere Matematik Öğretmenliği alanında Doktora Diploması verilir.
3. Düzey (Doktora)
Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olmak, ÜDS, KPDS veya eşdeğer bir yabancı dil sınavından (TOFEL vb) en az 55 puan almış olmak, Akademik Lisans Üstü Sınavının(ALES) % 60, lisans mezuniyet ortalamasının %20 ve yüksek lisans mezuniyet ortalamasının %20'si alınarak oluşturulan puanlarla belirlenen sıralamada kontenjan sayısına göre gerekli sıralamaya girebilmek
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, başvuru tarihine kadar kayıt yaptırmış bulunduğu derslerden ağırlıklı not ortalamasının en az 75 olması, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı imkanlarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek, izleyen yarıyıl öğretiminin başlama tarihinden en az 10 gün önce, ilgili enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır.
Doktora Programının süresi sekiz yarıyıldır. Program; toplam 27 yerel krediden az olmamak koşuluyla en az dokuz adet ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez savunmasından oluşur. Doktora dersleri zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrenci, yeterlik sınavına alınır. Bu sınavdan da başarılı olması halinde tez önerisini jüri önünde sunar. Altı aylık sürelerle tezindeki ilerlemesini ve sonuçları tez izleme komisyonuna sözlü olarak sunar. Öğrenci, tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir.
Matematik Öğretmenliği doktora programının amacı matematik eğitimi alanında uzman düzeyinde ve güncel bir alan ve meslek bilgisine sahip olan ve bu bilgileri araştırma ve öğretim amacıyla kullanabilen matematik eğitimcileri yetiştirmektir. Eğitim ve öğretimin kalitesini, kişisel bilgi ve becerilerini geliştirmek için çalışan, topluma ve öğrencilerine örnek olacak görünüm, tutum, ve davranışlarda bulunan matematik eğitimcileri yetiştirmek, • Bilime, demokrasiye, temel özgürlüklere, insan haklarına, bilimsel ve mesleki etik değerlere bağlı, tarihi ve milli değerlerine sahip çıkan bireyler yetiştirmek, • Gerek yetiştirdiği matematik öğretmenleri ve gerekse alan eğitimine yaptığı bilimsel katkılarla örnek bir bölüm oluşturmaktır.
Doktora programımızdan mezun olan öğrenciler çeşitli üniversitelerde akademik hayata başlayabilmektedir.
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
240 AKTS karşılığı dersi başarı ile tamamlamak ve hazırlayacağı Doktora Tezini jüri önünde başarı ile sunmak.
Tam Zamanlı