Sosyal Hizmet Uzmanı (Sosyal Çalışmacı)
Lisans Derecesi
Sosyal Hizmet Bölümü lisans programına, Türk Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve Lisan Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre Eşit Ağırlıklı (EA) ve merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim dili Türkçedir.
Sosyal Hizmet Bölümü lisans programına, Türk Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olan öğrenciler başvurabilmektedir. Ayrıca yatay geçiş ile Atatürk Üniversitesi Lisans Yönetmeliğinde belirtilen koşulları yerine getirmek suretiyle öğrenci kabul edilmektedir (https://atauni.edu.tr/yuklemeler/d85be72b4c89098e02d4ff2b78e5ea4a.pdf).
Programdan mezun olabilmek için Sosyal Hizmet Lisans Programında yer alan dersler ve uygulamalardan (stajlar) başarıyla mezun olarak 166 kredi, 240 AKTS’nin tamamlanması gerekmektedir. Stajlar bireylerle sosyal çalışma, gruplarla sosyal çalışma, toplumla sosyal çalışma ve sosyal hizmet yönetimi gibi alanlarda gerçekleştirilecektir. Son yılda gerçekleştirilecek uygulama dersleri ise bir öğretim elemanının denetiminde küçük gruplar halinde uygulanarak öğrencilerin bilimsel bilgi üretme deneyimi kazanmasını amaçlamaktadır. Sosyal Hizmet Lisans Programından mezun olanlar “Sosyal Çalışmacı” ünvanı almaktadır.
Sosyal hizmet bölümü psikoloji, davranış bilimleri sosyoloji, sosyal politika, sosyal hizmet yöntem ve teknikleri ile mesleki uygulamalara hakim, mesleki etik sorumluluklarının farkında olan alanda başarılı profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sosyal hizmet bölümünden mezun olan bireyler kamu, özel sektor veya sivil toplum örgütlerinde sosyal çalışmacı olarak görev yaparlar.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Çocuk Evleri Sitesi, Çocuk Destek Merkezleri, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezleri, Huzurevleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Özel Eğitim Kurumları, Hastaneler, Anaokulu ve Kreşler, Cezaevleri, Çocuk Mahkemeleri, Adli Tıp Kurumu, Gençlik Merkezleri, Kadın Konukevleri, Aile Planlaması ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Eğitim Merkezleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlerin sosyal hizmet birimleri gibi kurumlar sosyal çalışmacıların görev alabileceği kuruluşlardır.
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler ALES sınavından geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı ve/veya yarıyıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir bağıl not sisteminde harfli nota dönüştürülür. Yarıyıl sonu sınavında en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait bütün derslerden bütünleme sınavına girebilir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olam derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Sosyal Hizmet bölümünde tam zamanlı eğitim ve 1. öğretim eğitim tarzı uygulanmaktadır.