Tarih Doktoru
a) Yüksek lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60’ı, yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 30’u ve sınav notunun % 10’unun toplamı en az 65 puan, b) Lisans derecesi ile başvuracak T.C. uyrukluların ALES puanının % 60’ı, mezuniyet ortalamasının % 30’u ve sınav notunun % 10’unun toplamı en az en az 90 puan, c) Yök'ün kabul etmiş olduğu yabancı dil sınavlarının birinden en az 55 puan almış olmak. YÖK’ün gerekli gördüğü sınavın (ALES) %60’ı ile lisans bitirme derecesi ile Yüksek Lisans bitirme derecesinin %30’u ve sınav notunun %10'u ortalamaları alınarak değerlendirme yapılır, belirlenen kontenjan dahilinde belirtilen şartları yerine getirerek bu kontenjana girenler başarılı sayılarak programa kabul edilirler. Ayrıca ön koşul olarak Lisansüstü eğitimde YÖK’ün kabul etmiş olduğu yabancı dil sınavlarından 55 ya da eşdeğerlilikleri olan puanlar başvuru şartı olarak gerekmektedir. Doktora programlarına müracaat edip, sınava girmeyen aday/lar programa yerleştirmede değerlendirmeye alınmaz/lar.
Tarih Programında yüksek lisans yapmış olmak.
Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavına girmek için Ulusal Yabancı Dil Sınavlarının birinden (ÜDS ve KPDS) en az 55 veya uluslararası dil sınavlarından eşdeğeri bir puan almış olmak, yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, doktora tezini başarıyla tamamlamak ve tezini başarıyla savunmak.
Geçmişten günümüze insanların bir araya gelerek oluşturmuş oldukları toplumların hem kendi içlerinde hem de diğer toplumlarla var olan siyasi, askeri, kültürel ve ekonomik durumlarını, ayrıca bu alanlardaki değişim, gelişim ve birbirlerine olan etkilerini çeşitli yönlerden tarih metoduna uygun bir biçimde objektif olarak değerlendirmelerini sağlamaktır. Bu şekilde tarihi sürece bilimsel olarak bakmalarını sağlayıp, geleceğe dair mantıklı ve kendi içerisinde tutarlı öngörülerde bulundurarak modern çağın gereksinimleri doğrultusunda yeterli seviyeye getirmektir.
Üniversitelerde akademik kadro alabilirler.
Doktora eğitiminde Ara sınavın %30’u, Yarıyıl sonu sınavının %70’i alınarak değerlendirme yapılır. Dersin başarılı sayılması için her ikisinin ortalamalarının toplamı 75 olması gerekmektedir.
Eğitimin tamamlanması için gerekli olan 240 AKTS’in tamamlanarak, alınan bu derslerden başarılı olunması gerekmektedir.
Tam zamanlı