Alman Dilbilimi Yüksek Lisans Derecesi, Alman Kültür ve Edebiyatı Yüksek Lisans Derecesi
İkinci Düzey (Yüksek lisans)
Atatürk Üniversitesinin Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlemiş olduğu kriterleri yerine getirmek.
Alman Dili ve Edebiyatı programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü yüksek lisans programına kabul edilmektedirler.
Alman Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Bölümümüz bünyesinde açılan programlar Alman edebiyatı ve kültürü alanında yapılmış ve yapılmakta olan çalışmaları kapsamaktadır. Programın amacı bu alanda yapılan araştırmaları bilimsel kurallara uygun bir biçimde, özgün düşünceler üretmede kullanabilen mezunlar vermektir. Programda açılan dersler Alman edebiyatındaki farklı edebi türlerin kuramsal/ sosyal, tarihsel ve kültürel bağlamda ileri düzeyde incelenmesini içerir. Bu nedenle de, disiplinlerarası bir yaklaşım belirlenecektir. Alman Dili ve Edebiyatı ve kültürü konularında değişik disiplinlerarası çalışma ve araştırmalarda bulunmak ve öğrencilerinin Alman Dili ve Edebiyatı konusunda bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmaktır. Bölümümüzün hedefi Alman Dili ve Edebiyatı ve kültürü konularında değişik disiplinlerarası çalışma ve araştırmalarda bulunmak ve öğrencilerinin Alman Dili ve Edebiyatı konusunda bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmaktır. Aynı zamanda, araştırma, yaklaşım ve gelişim yollarıyla evrensel bilgiye katkıda bulunmaları için öğrencilerini mezuniyet sonrası toplumbilimler, sanat ve insanbilimleri alanında uzman ve araştırmacı olarak yetiştirmektir.Programımız Alman dili ve edebiyatı konularının yanı sıra Avusturya ve İsviçre kültürü ve edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat, edebi teori ve eleştiri, kültürel çalışmalar ve kültürel teori konularını kapsamaktadır.
Üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilirler.
Yüksek Lisansını başarıyla tamamlayan öğrenciler, bölümün doktora programına başvurabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Yeterli krediyi almak ve yükseklisans tezinin kabul edilmesi.
Tam zamanlı