Alman Dilbilimi Doktora Ünvanı Alman Kültür ve Edebiyatı Doktora Ünvanı
Atatürk Üniversitesinin Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlemiş olduğu kriterleri yerine getirmek.
Alman Dilbilimi ve Alman Kültürü ve Edebiyatı programında yüksek lisans yapmış olmak. Diğer programlarda yüksek lisans yapmış olanlar ise, bir eğitim dönemi yani iki yarıyıl boyunca Bölümden bilimsel hazırlık dersleri alırlar.
Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, doktora tezini başarıyla tamamlamak, tezi savunmadan önce uluslararası hakemli bir dergide en az bir makale yayınlamış olmak veya yayınlanacağının kabulünü almış olmak ve tezini başarıyla savunmak.
Bölümümüz bünyesinde açılan programlar Alman edebiyatı ve kültürü alanında yapılmış ve yapılmakta olan çalışmaları kapsamaktadır. Programın amacı bu alanda yapılan araştırmaları bilimsel kurallara uygun bir biçimde, özgün düşünceler üretmede kullanabilen mezunlar vermektir. Programda açılan dersler Alman edebiyatındaki farklı edebi türlerin kuramsal/ sosyal, tarihsel ve kültürel bağlamda ileri düzeyde incelenmesini içerir. Bu nedenle de, disiplinlerarası bir yaklaşım belirlenecektir. Alman Dili ve Edebiyatı ve kültürü konularında değişik disiplinlerarası çalışma ve araştırmalarda bulunmak ve öğrencilerinin Alman Dili ve Edebiyatı konusunda bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmaktır. Bölümümüzün hedefi Alman Dili ve Edebiyatı ve kültürü konularında değişik disiplinlerarası çalışma ve araştırmalarda bulunmak ve öğrencilerinin Alman Dili ve Edebiyatı konusunda bilimsel araştırmacı özelliklerini kazanmasına yardımcı olmaktır. Aynı zamanda, araştırma, yaklaşım ve gelişim yollarıyla evrensel bilgiye katkıda bulunmaları için öğrencilerini mezuniyet sonrası toplumbilimler, sanat ve insanbilimleri alanında uzman ve araştırmacı olarak yetiştirmektir.Programımız Alman dili ve edebiyatı konularının yanı sıra Avusturya ve İsviçre kültürü ve edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat, edebi teori ve eleştiri, kültürel çalışmalar ve kültürel teori konularını kapsamaktadır.
Üniversitelerde akademik kadro alabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Yeterli krediyi almak ve doktora tezinin kabul edilmesi.
Tam zamanlı