Tarım Ekonomisi Anabilim dalı doktora programını başarı ile tamamlayanlar Tarım Ekonomisi alanında Doktora derecesine (Tarım Ekonomisi Bilim Doktoru) sahip olurlar.
Doktora
1-Enstitü kurulunun öğrenci kabul alanında belirlediği alanda 5 yıl öğretim süreli lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olması, 3- ÜDS, KPDS veya eşdeğer bir yabancı dil sınavından (TOFEL vb) en az 55 puan almış olması. 4- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 20’sinin ve yüksek lisans AGNO’sunun % 20’sinin toplamının en az 65 olması, 5- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer alması, 6- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmış olması, 7-Yabancı uyruklu öğrencilerden Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır. 8- Ayrıca diğer üniversitelerin Tarım Ekonomisi Anabilim Dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. 9- Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanmaktadır.
Tarım ekonomisi programında yüksek lisans yapmış olmak. Diğer programlarda yüksek lisans yapmış olanlar ise, bir eğitim dönemi yani iki yarıyıl boyunca Tarım Ekonomisi Bölümünden bilimsel hazırlık dersleri alırlar.
Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavına girmek için Ulusal Yabancı Dil Sınavlarının birinden (ÜDS ve KPDS) en az 55 veya uluslararası dil sınavlarından eşdeğeri bir puan almış olmak, yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, doktora tezini başarıyla tamamlamak, tezi savunmadan önce uluslararası hakemli bir dergide en az bir makale yayınlamış olmak veya yayınlanacağının kabülünü almış olmak ve tezini başarıyla savunmak.
Doktora eğitimi boyuncu edindiği ileri düzeydeki bilgi, beceri ve yetkinliklere dayalı olarak tarım sektörünün güncel ekonomik problemlerine çözümler sağlayan bilgileri üretebilecek, üretilen bu bilgileri akademik platformlarda sunabilecek,bilimsel dergilerde yayınlayabilecek ve ilgili kesimlerle tartışabilecek mezunlar yetiştirmektir.
Tarım Ekonomisi doktora programından mezun olanlar öncelikli olarak akademisyen olurlar ve üniversitelerde çalışırlar. Diğerleri ise ilgili sektörlerde ileri düzeyde teknik eleman, uzman ve idareci olarak görev yaparlar.
Bu bölüm, lisans üstü eğitim ders ve sınav yönetmeliğine dayalı olarak ilgili dersin ders bilgi paketiinde açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için müfredat dersleri kısmındaki ders listesinden ilgili derse bakınız.
Doktora proogramında yer alan 180-240 AKTS kredisi işyükünde akademik faaliyeti başarmış olması gerekir.
Tam zamanlı