Doktora derslerini başaran ve danışmanı nezaretinde hazırlamış olduğu tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenciye doktora diploması verilir.
Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Üçüncü düzey (Doktora derecesi)
Doktora programına, Yüksek Lisans derecesine sahip olan ve yabancı dil koşulunu yerine getiren ve mülakat sınavı sonucunda güz ve bahar yarıyıllarında öğrenci kabul edilir. Doktora programına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten sayısal puan türünde en az 55 standart puan veya Graduate Record Examination (GRE) veya Graduate Management Admission Test (GMAT) sınavından 55 ALES puanına eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının denkliğinin Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanması gerekir. Gerekli başvuru şartlarını tamamlamış Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki adaylar Üniversitenin Yabancı Diller bölümünde yabancı dil sınavına alınırlar. Üniversitelerarası Kurulca geçerli sayılan İngilizce dilinde yapılan bu sınavda bir adayın başarılı olabilmesi için 100 üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Mülakat notu 100 tam not üzerinden verilir. Bir adayın bilimsel başarı düzeyi notu; ALES puanının %50’si, lisans kademesi not ortalamasının %15’i, yüksek lisans kademesi not ortalamasının %10’u ve mülakat notunun %25’inin toplamıdır. Adayların mülakat notunun en az 60, bilimsel başarı düzey notunun da en az 65 olması gerekir.
Burada belirtilmeyen durumlar için Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Yönetmeliği uygulanacaktır.
Bilgisayar Mühendisliği programında yüksek lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.
Diğer yüksek lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Bilgisayar Mühendisliği Bölümü yüksek lisans programına kabul edilebilmektedirler.
Bu program, toplam 21 krediden az olmamak şartıyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve Türkçe tez çalışmasından oluşur.
Öğrenciler, yazılım, donanım, sistem ve ağ yöneticiliği sektörlerinde teknik eleman, yönetici ve proje lideri gibi görevler alabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır.
Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur.
Her ders için en az bir ara sınav yapılır.
Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir.
Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır:
Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir.
Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır.
Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır.
100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir.
Harf Notu Katsayısı Başarı Notu
AA 4,00 90 – 100
BA 3,50 85 – 89
BB 3,00 80 – 84
CB 2,50 75 – 79
CC 2,00 65 – 74
FF 0,00 0 – 64
G (Geçer)
M (Muaf)
D (Devamsız)
K (Kalır)
E (Eksik Not)
Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Bu program, toplam 21 krediden az olmamak şartıyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve Türkçe tez çalışmasından oluşur.
Tam zamanlı