Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Turizm Rehberliği alanında lisans diploması verilir.
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. Ülkemizde, üniversitelere giriş için TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi) sınavlarından başarılı olmak gereklidir. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavlardan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM, YÖK’e bağlı puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Turizm Rehberliği Bölümü’ne giriş için öğrencilerin TYT ve YDT sınavlarında başarılı olmaları gerekmektedir. 2019 yılında fakültemizin Turizm Rehberliği Bölümü’ne yerleşen öğrencilerin taban puan 257 iken tavan puanı 341’dir. 2020 yılında ise bölüme yerleşen öğrencilerin taban puanı 273 iken tavan puanı 320 olmuştur. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilir. Kayıt için gerekli belgeler; 1-Lise ve dengi okul diploması 2-ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi.
Daha önce bir yükseköğrenim programında öğrenim görmüş olan öğrenciler, bu programlarda almış oldukları dersler için, "Atatürk Üniversitesi Ders Muafiyeti ve İntibak İşlemleri Uygulama Esaslarına göre, eğitim öğretimin başladığı ilk hafta içinde muafiyet talebinde bulunabilirler.
Turizm Rehberliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Turizm Rehberliği programında öğrencilere, hızla gelişmekte olan Turizm sektörünün, çağdaş ve eğitimli eleman ihtiyacı dikkate alınarak, eğitim verilmektedir. Programın amacı, turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentelerinde ya da bağımsız çalışmak üzere turist rehberi yetiştirmek, bu amaçla öğrencileri ilgili sektöre ait tüm alt yapı bilgi ve becerileri ile donatmak ve bu bilgi beceriler ile eğitim sonrası iş hayatına atılmalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye ve Dünyayı tarihi ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, farklı kültürleri iyi tanıyan ve başkalarına aktarabilen, etkili iletişim becerisine sahip, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip, ülke imajını turistlere olumlu bir şekilde aktarabilecek meslek ahlakına sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrencilerin tüm Türkiye genelinde seyahat acentelerinde veya serbest çalışma olanakları bulunmaktadır. Kendisini yeterince geliştiren mezun öğrencilerimizin yurt dışı turlarda da tur lideri olarak çalışma olanakları mevcuttur. Ayrıca öğrenciler, mezuniyet sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.
Lisans düzeyinde Turist Rehberliği programından mezun olan öğrenciler Turizm Rehberliği ve turizm ile ilgili diğer anabilim dallarında lisansüstü programları için gerekli ön koşulları sağladıkları takdirde başvuru yapabiliriler.
Bölümde verilen her bir ders için bir ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavı/ bütünleme sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. Sınav şartlarını yerine getirmek kaydıyla, yarıyıl/yıl sonu sınavlarına girmeyen, bu sınavlara girdiği halde FF, DD veya DC harf notu alan öğrenciler bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavında alınan not yarıyıl/yıl sonu sınavı notu yerine geçer. Bütünleme sınavında derslerini veremeyen öğrenci, bu dersleri verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam şartı olmaksızın sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, bitirme tezini başarıyla tamamlamak ve turizm işletmelerinde 90 işgünü staj yapmak gerekmektedir.
Tam zamanlı örgün eğitim