Bitki Koruma Anabilim dalı doktora programını başarı ile tamamlayanlar Bitki Koruma alanında Doktora derecesine (Bitki Koruma Bilim Doktoru) sahip olurlar.
Yüksek lisans diploması, ALES’ten 55 veya üstü bir puana sahip olmak, ÜDS’den 55 veya KPDS’den eşdeğer bir puan almak. Bölümlerin doktora programlarına kabül edilecek öğrenci sayısı bölümlerden görüş almak suretiyle Fen Bilimleri Enstitüsü’nce belirlenir. Doktora programına başvuracak aday yukarıdaki belgeleri enstitüye zamanında teslim etmek zorundadır. Enstitü, başvuruları kabul edilen adayların ALES puanlarının %60’ı, lisans notunun %20’si ile yüksek lisans notunun %20’sinin toplamını alınarak adayların başarı notlarını hesaplanır. Başvuran bütün adayların bu şekilde hesaplanmış başarı notları en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Başvuruda bulunan adaylar başarı sırasına göre ilan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek olarak sıralanır. Yedek listede yer alan öğrencilerden biri asıl listedeki bir öğrencinin programa kayıt yaptırmaktan vazgeçmesi durumunda programa kayıt yaptırma hakkı elde edebilir.
Bitki Koruma programında yüksek lisans yapmış olmak. Diğer programlarda yüksek lisans yapmış olanlar ise, bir eğitim dönemi yani iki yarıyıl boyunca Bitki Koruma Bölümünden bilimsel hazırlık dersleri alırlar.
Programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamak, yeterlilik sınavına girmek için Ulusal Yabancı Dil Sınavlarının birinden (ÜDS ve KPDS) en az 55 veya uluslararası dil sınavlarından eşdeğeri bir puan almış olmak, yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, doktora tezini başarıyla tamamlamak, tezi savunmadan önce uluslararası hakemli bir dergide en az bir makale yayınlamış olmak veya yayınlanacağının kabulünü almış olmak ve tezini başarıyla savunmak.
Bitki Koruma Bölümünün amacı; tarım ürünlerinde problem oluşturan çeşitli etmenlerin daha iyi tanınması ve bunlara karşı yapılacak olan mücadelenin bilinçli bir şekilde ortaya konması, güncel gelişimleri takip ederek ve mücadele prensiplerini kullanarak, tarım sektörünün gelişmesi için daha temiz bir çevre, zararlı ve hastalıklardan ari ürünler elde edilmesi, sürdürülebilir çevrenin oluşması, insanlara daha temiz çevre ve gıda sağlanması konularında bilimsel araştırmalar yaparak toplumu ve çiftçileri bilinçlendirmektir.
Bitki Koruma doktora programından mezun olanlar öncelikli olarak akademisyen olurlar ve üniversitelerde çalışırlar. Diğerleri ise ilgili sektörlerde ileri düzeyde teknik eleman, uzman ve idareci olarak görev yaparlar.
Bu bölüm, lisans üstü eğitim ders ve sınav yönetmeliğine dayalı olarak ilgili dersin ders bilgi paketinde açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için müfredat dersleri kısmındaki ders listesinden ilgili derse bakınız.
1-Adayın en az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum BC 75 notu ile başarması 2-Yeterlik sınavında başarılı olması, 3-Doktora tez önerisinin Tez İzleme Komitesince kabul edilmiş olması, 4-Bitki Koruma alanında Doktora tezi hazırlaması ve tez savunmasında başarılı olması, 5-Toplamda en az 240 AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olması şartları aranır.
Tam zamanlı