Bitki Koruma Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Bitki Koruma alanında Yüksek Lisans derecesine (Ziraat Yüksek Mühendisi) sahip olurlar.
2. Düzey (Yüksek Lisans)
Lisans Diploması, ALES’ten 55 veya üstü bir puana sahip olmak. Bölümlerin, yüksek lisans programlarına kabül edilecek öğrenci sayısı bölümlerden görüş alınmak suretiyle Fen Bilimleri Enstitüsü’nce belirlenir. Yüksek Lisans programına başvuracak aday yukarıdaki belgeleri enstitüye zamanında teslim etmek zorundadır. Enstitü, başvuruları kabul edilen adayların ALES puanlarının % 60’ı ile lisans notunun %40’ının toplamını alınarak adayların başarı notları hesaplanır. Başvuran bütün adayların bu şekilde hesaplanmış başarı notları en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Başvuruda bulunan adaylar başarı sırasına göre ilan edilen kontenjan kadar asıl ve o kadar da yedek olarak sıralanır. Yedek listede yer alan öğrencilerden biri asıl listedeki bir öğrencinin programa kayıt yaptırmaktan vazgeçmesi durumunda programa kayıt yaptırma hakkı elde edebilir.
Bitki Koruma programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Bitki Koruma Bölümü yüksek lisans programına kabul edilmektedirler
Bitki Koruma alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Bitki Koruma Bölümünün amacı; tarım ürünlerinde problem oluşturan çeşitli etmenlerin daha iyi tanınması ve bunlara karşı yapılacak olan mücadelenin bilinçli bir şekilde ortaya konması, güncel gelişimleri takip ederek ve mücadele prensiplerini kullanarak, tarım sektörünün gelişmesi için daha temiz bir çevre, zararlı ve hastalıklardan ari ürünler elde edilmesi, sürdürülebilir çevrenin oluşması, insanlara daha temiz çevre ve gıda sağlanması konularında bilimsel araştırmalar yaparak toplumu ve çiftçileri bilinçlendirmektir.
Bitki Korumada yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, Bitki Koruma ve/veya Bitki Koruma alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler. Diğer taraftan, öğrenciler, tarım, bankacılık ve diğer sektörlerde teknik eleman, yönetici ve proje lideri gibi görevler alabilecekleri gibi, lisans eğitimine bağlı olarak mülki idare amiri, askeri bürokrat ve uzman olarak çalışabilmektedirler.
Bitki Koruma yüksek lisans programında eğitimini tamamlamış öğrenciler, aynı programda doktora yapabilecekleri gibi, Bitki Koruma Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.
Lisansüstü ders ve sınav yönetmeliğine dayalı olarak, ilgili dersin ders bilgi paketinde açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için müfredat dersleri listesinden ilgili derse bakınız.
1- En az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CC 65 notu ile başarmak, 2- Seminer dersi ve seminer sunumunda başarılı olmak. 3- Bitki Koruma alanında Yüksek Lisans Tezi hazırlamak ve tez savunmasında başarılı olmak. 4- En az 120 arasında AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olmak.
Tam zamanlı