Doktora derslerini başarıyla tamamlayan, doktora yeterlik sınavını geçen, danışmanı nezaretinde hazırlamış olduğu tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenciye doktora diploması verilir. Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Fen Bilimleri Enstitüsüne doktora programına başvurular ve değerlendirme işlemleri, enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yürütülür. Başvurular, başvuru ilanında belirtilen belgelerle başvuru süresi içinde ilgili enstitü müdürlüğüne yapılır. Doktora programına başvurabilmek için: Yüksek lisans diplomasına sahip olmak, ALES puan türünde en az 55 puan almış olmak (veya enstitü kurulunun belirlediği eşdeğer puana sahip olmak), Yabancı dil sınavlarından (ÜDS, KPDS, YDS veya eşdeğeri) en az 55 puan almak gereklidir. Yabancı Uyruklu Adaylar: Yabancı uyruklu adaylar, YÖK kararlarında belirtilen esaslar çerçevesinde, doktora programlarına kabul edilir. Adayların başvuru işlemleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yürütülür. Başvuru koşulları: Yüksek lisans diplomasının YÖK tarafından tanınması, Türk dili sınavından en az 70 puan almak (ilgili jüri tarafından yapılacak), Gerekli görüldüğünde bilimsel hazırlık programını tamamlamak.
Makine Mühendisliği yüksek lisans derecesine sahip öğrenciler, doğrudan doktora programına kabul edilmektedirler. Diğer alanlardan gelen öğrenciler, bir yıllık bilimsel hazırlık programını başarıyla tamamladıktan sonra kabul edilebilir.
Doktora derecesini almak için öğrenciler: Zorunlu ve seçmeli dersleri başarıyla tamamlamalı, Doktora yeterlik sınavını geçmeli, Tez önerisini sunmalı ve onaylatmalı, Özgün bir araştırma çalışmasını tez olarak başarıyla savunmalıdır.
Bilimsel araştırma ve analiz yapma yeteneğine sahip, alanında ileri düzeyde bilgi üretebilen, etik değerlere bağlı, yaşam boyu öğrenim becerilerini geliştiren mühendisler yetiştirmeyi hedefler.
Makine Mühendisliği doktora programından mezun olan öğrenciler: Akademik kariyerlerine devam edebilir, Araştırma ve geliştirme projelerinde liderlik yapabilir, Endüstride üst düzey yönetici, uzman veya danışman olarak görev alabilirler.
Doktora programını tamamlayan mezunlar, alanlarında ileri düzey araştırmalara ve akademik çalışmalara yönlenebilirler.
Doktora derslerinden sınava girebilmek için %70 devam şartı aranır. Sınav türleri (yazılı, sözlü veya uygulamalı) dönem başında ilan edilir. Başarı notu 100 üzerinden en az 75 puandır. Harf notları ve katsayıları yüksek lisans programı ile aynıdır.
Doktora programını tamamlamanın azami süresi sekiz yarıyıldır. Öğrenci, tezini en erken yedinci yarıyıl sonunda teslim edebilir. Tez, ilgili jüri önünde en az bir saat, en fazla iki saat savunulur. Savunma sonrası başarılı bulunan öğrenciler, tezlerini enstitüye teslim ederek doktora diploması almaya hak kazanırlar.
Tam zamanlı