Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim dalı doktora programını başarı ile tamamlayanlar Tarımsal Biyoteknoloji alanında Doktora derecesine sahip olurlar.
Üçüncü düzey (Doktora)
1- Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenen alanlarda lisans diplomasına sahip olmak, 2- Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olmak ve YDS’den (anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından yukarıda belirtilen puan karşılığı puan almaları 3- Yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuranların ALES puanının % 60’ı ile yüksek lisans mezuniyet ortalamasının % 40’ının toplamı en az 65 puan olması, 4- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içerisinde yer alabilmek, 5- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi durumunda, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarı ile tamamlamak, 6- Yabancı uyruklu öğrencilerde Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır. 7- Diğer üniversitelerin Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.atauni.edu.tr/#birim=fen-bilimleri-enstitusu linkini inceleyiniz.
Tarımsal Biyoteknoloji programında yüksek lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer lisans ve yükseklisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü doktora programına kabul edilmektedirler.
Tarımsal Biyoteknoloji alanında doktora derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, doktora yeterlilik sınavını başarıyla geçmek, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Doktora eğitimi boyunca edindiği ileri düzeydeki bilgi, beceri ve yetkinliklere dayalı olarak tarım sektörünün güncel biyoteknolojik problemlerine çözümler üretebilecek, bu çözümlerin iş hayatında uygulanması için liderlik yapabilecek ve ilgili kesimlerin ürettiği alternatifler de dahil tüm çözümleri tartışıp değerlendirebilecek mezunlar yetiştirmektir. Faaliyetlerinde sürekli olarak bilimsel standartları ve objektifliği gözeten, kamu ve özel sektördeki karar vericiler ve mezunları ile sürekli irtibat kurarak geri dönümler alan ve tarım sektörünün karşılaştığı önemli güncel biyoteknolojik problemleri dikkate alarak gerekli yenilikleri yapabilen bir eğitim programı olmaktır.
Tarımsal Biyoteknolojide doktorasını tamamlayan öğrenciler, Tarımsal Biyoteknoloji ve/veya Tarımsal Biyoteknoloji alanından post doktoraya kabul edilen programlarda post doktora yapabilirler. Diğer taraftan, öğrenciler, ilgili alanda akademisyen, tarım, biyoteknoloji ve diğer sektörlerde teknik eleman, yönetici ve proje lideri gibi görevler alabilecekleri gibi, lisans eğitimine bağlı olarak mülki idare amiri, askeri bürokrat ve uzman olarak çalışabilmektedirler.
Tarımsal Biyoteknolojide doktorasını tamamlayan öğrenciler, Tarımsal Biyoteknoloji ve/veya Tarımsal Biyoteknoloji alanından post doktoraya kabul edilen programlarda post doktora yapabilirler.
Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.
Doktora öğrencisi mezun olabilmek için 24 kredilik lisansüstü seçmeli ve zorunlu dersleri başarıyla geçtikten sonra doktora yeterlilik yazılı ve sözlü sınavından en az 75 alarak geçemelidir. Daha sonra öğrenciler seminer ve doktora tez savunmasını başarıyla vermek zorundadırlar.
Tam zamanlı