Tarih Doktoru
Doktora
YÖK’ün gerekli gördüğü sınavdan (ALES) %60’ı lisans bitirme derecesinin %40 alınarak değerlendirme yapılır, belirlenen kontenjan dahilinde belirtilen şartları yerine getirerek bu kontenjana girenler başarılı sayılarak programa kabul edilirler. Doktora programına başvuran adayların, YDS’den (anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından yukarıda belirtilen puan karşılığı puan almaları gerekmektedir.
Tarih ve Tarih Öğretmenliği programlarında lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler Tarih Anabilim Dalı’nda Doktora programına kabul edilmektedirler.
Tarih Anabilim Dalı’nda Doktora derecesini almak için, öğrenciler zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, bir seminer vermek ve alanıyla ilgili bir çalışmayı tez olarak başarılı bir şekilde sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Geçmişten günümüze insanların bir araya gelerek oluşturmuş oldukları toplumların hem kendi içlerinde hem de diğer toplumlarla var olan siyasi, askeri, kültürel ve ekonomik durumlarını, ayrıca bu alanlardaki değişim, gelişim ve birbirlerine olan etkilerini çeşitli yönlerden tarih metoduna uygun bir biçimde objektif olarak değerlendirmelerini sağlamaktır. Bu şekilde tarihi sürece bilimsel olarak bakmalarını sağlayıp, geleceğe dair mantıklı ve kendi içerisinde tutarlı öngörülerde bulundurarak modern çağın gereksinimleri doğrultusunda yeterli seviyeye getirmektir.
Öğrencilerimizi genel amaçlar doğrultusunda program yeterliliğine sahip olarak yetiştirmek ve modern tarihçi kimliğini kazandırmaktır. Bu kimliğe sahip olan öğrencilerimiz; tarihsel konuları diğer disiplinlerden de faydalanarak modern ve tarafsız bir tarihçi olarak değerlendirebilir, ayrıca ilgili eğitim kurumlarının bütününde görev alarak topluma faydalı ve Atatürk İlke ve İnkılâpları’na bağlı bireyler yetiştirebilirler.
Üniversitelerde (Devlet ve Özel Üniversiteler) Tarih ve diğer Sosyal Bilimler alanlarında akademisyen ve Devlet Arşivleri’nde uzman olarak görev yapabilirler. Alanlarıyla ilgili çeşitli projelerde görev alabilirler. Ayrıca Öğretmenlik Formasyonu eğitimi alan öğrencilerimiz MEB’de ve özel kuruluşlarda (Özel Okullar ve Dersaneler) öğretmen olarak çalışabilirler.
Tarih Anabilim Dalı’nda Doktora programını tamamlamış öğrenciler Doktor unvanı alırlar ve akademisyen olarak görev yapabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 60 ının toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Internet adresinde yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
Doktora eğitimin tamamlanması için gerekli olan 120 AKTS’in tamamlanarak, alınan bu derslerden başarılı olunması gerekmektedir.
Tam Zamanlı