Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması verilir.
5. seviye 2 yıllık MYO Eğitimi verilir
Atatürk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Programlarına; Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler
Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Yükseköğretim Kurulu ile Senato kararlarına göre yürütülür. Bu öğrencilerin eğitim programlarına intibakları, ilgili birim yönetim kurullarınca yapılır.
Atatürk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine Programına; lise ve Meslek lisesi mezunu öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Bu program; makine ve metal işlerinin gerçekleştirilmesinde uygulamacı ve denetimci olarak aktif rol alan, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi işletmesini kurabilen, girişimci, büro ve şantiye ve fabrikalarda sorumlu veya yardımcı eleman olan teknikerleri yetiştirmeyi amaçlar. Program, ilgili hesapları yaparak, projelerini çizebilme, çizilmiş projeleri okuyabilme, metraj, keşif ve şantiye işlerini yapabilme, imalat teknolojisi ile ilgili gerekenleri yapma gibi bilgileri kavrayıp uygulama becerilerini kazandırır.
Bu programdan mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilik doğrultusunda; makine sektöründe mal/hizmet üreten firmalarda veya kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Mezun öğrencilerimizden bazıları ise, lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitimlerine devam edebilmekte ve öğretim üyesi olarak çeşitli yükseköğrenim kurumlarında çalışmaktadırlar.
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı ) sınavından geçerli not almaları ve ÖSYM tarafından yerleştirildikleri taktirde Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Programda verilen her bir ders için bir ara sınav (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınavın etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Öğrencinin, dönem sonu sınavına girebilmesi için yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Öğrencilerin Atatürk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini (minimum 100 ders saati veya 120 AKTS) başarıyla tamamlamaları, ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmaları, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir.
Ortak zorunlu dersler olan Türk Dili, Yabancı Dil ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri uzaktan eğitim olarak yapılmakta AKTS değeri 2 olup AGNO hesabında etkilidir. Sınıflarımızın tamamında bilgisayar ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Meslek dersleri, dersin içeriğine göre teorik olarak yüz yüze sınıfta, uygulamalı olarak bilgisayar laboratuvarında, yapı malzeme ve zemin laboratuvarında yapılmaktadır.