Kimya “Yüksek Lisans” programını bitirenler “Kimya Uzmanı” unvanı ile diploma alırlar. Bu yeterliliği kazananlar ya bir üst kademe olan Doktora programına devam ederler ya da lisans programı mezunlarının çalışma alanlarında kolay iş bulma imkânını kazanırlar.
Yüksek Lisans
1- Enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına sahip olmak. 2- Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olmak. 3- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 40`ının toplamı en az 55 olmak. 4- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer almak. 5- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmak. 6- Yabancı uyruklu öğrencilerde Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan) düzeyinde başarılı olmak. Ayrıca diğer üniversitelerin Kimya Anabilim Dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanmaktadır.
Kimya ve Kimya Öğretmenliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan programa kabul edilmektedirler. Diğer lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Kimya Bölümü yüksek lisans programına kabul edilmektedirler.
Kimya yüksek lisansı derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tezleriyle ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Program, Kimya Yüksek Lisans programına kayıt hakkı kazanan öğrencilerin lisans düzeyinde almış oldukları bilgilerin üzerine yeni ve daha ileri bilgiler ekleyerek alanlarında uzmanlaşmalarını sağlamayı amaçlar. Kimya bilim uzmanı derecesini kazanan ve yeni bilim alanları ile ilişki kurabilen mezunlar daha geniş alanlarda çalışabilir. Program, Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek çağın gerektirdiği bilgi üretimine katkının yanında, Kimya alanıyla ilgili bilgilerin çeşitli kaynaklardan alınması, kullanılması, geliştirilmesi ve diğer bilimsel çalışma alanları ile ilişkisinin kurulmasını sağlamaktır.
Kimya yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, Kimya ve/veya Kimya alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler. Diğer taraftan, bu öğrenciler kimya ile ilgili kamu veya özel sektörlerde teknik eleman, yönetici ve proje lideri gibi görevler alabilecekleri gibi, lisans eğitimine bağlı olarak öğretmen, uzman ve bürokrat olarak çalışabilirler.
Kimyada yüksek lisans programında eğitimini tamamlamış öğrenciler, aynı veya başka programlarda doktora yapabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Fen Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (www.fbe.atauni.edu.tr) yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
1- En az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CC 65 notu ile başarmak. 2- Seminer dersi ve seminer sunumunda başarılı olmak. 3- Kimya alanında Yüksek Lisans Tezi hazırlamak ve tez savunmasında başarılı olmak. 4- En az 90-120 arasında AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olmak.
Tam Zamanlı