Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Psikoloji alanında Lisans derecesi (Bachelor of Art) almaya hak kazanmaktadırlar.
Bu program, lisans seviyesinde (TYYÇ 6. Seviye) öğrenim veren bir programdır.
Yükseköğretim Kurumu Başkanlığı (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, Üniversitemiz programlarına öğrenci kabulü Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavlardan aldıkları puanlara göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Yatay geçiş ile ilgili bilgi almak için yönetmelik ve yönergeler sayfasındaki bilgileri incelemenizi öneririz.
https://birimler.atauni.edu.tr/ogrenci-isleri-daire-baskanligi/yatay-gecis/
Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, programda verilen dersin içeriğine uygunluğu ve eşdeğerliliği ilgili Bölüm Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
1 Psikoloji biliminin temel kavram, kuram ve yaklaşımları ile ilgili güncel bilgiye sahip olur.
2 Psikolojinin bir bilim disiplini olarak tarihsel perspektifte nasıl konumlandığını bilir.
3 Psikolojik değerlendirmenin temel ilkelerini ve yöntemlerini bilir.
4 Türkiye’de psikoloji alanındaki gelişmeler, uygulamalar ve sorunlar hakkında fikir sahibi olur
5 Psikolojinin alt alanlarının çalışma konularını ve yöntemlerini bilir ve uzmanlık gerektirmeyecek seviyede temel uygulama becerisi edinir.
6 Psikolojinin alt dalları ile diğer disiplinler arasında ilişki kurabilir ve disiplinlerarası yorumlar ve araştırmalar üretebilir.
7 Psikoloji bilimi ile ilgili eleştirel düşünebilir, araştırma soruları üretebilir ve gerekli araştırma ve istatistik yöntemlerini kullanarak analiz etme, yorumlama ve bilimsel rapor etme becerisine sahip olur.
8 Psikolojide araştırma alanında ya da sahada çalışırken mesleki ve etik değerleri bilir ve bu etik ilkelere uygun davranışlar sergiler.
9 Farklılıklara ve insan haklarına karşı saygılıdır ve mesleğini önyargılardan uzak bir şekilde uygular.
10 Yaşamboyu öğrenmeyi benimser ve değişime ve yeniliğe karşı açık bir tutuma sahiptir.
11 Psikoloji ile ilgili doğru bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve bu bilginin kalitesini değerlendirebilir.
12 Toplumsal duyarlılık bilinci ile psikoloji bilgisini toplumdaki sosyal problemleri analiz etme ve problemlere çözümler üretme konularında kullanabilme yetkinliğine sahip olur.
13 Psikoloji ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri, yazılı ve sözlü olarak aktarır.
14 Psikoloji ile ilgili bilgi ve bilişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
Atatürk Üniversitesindeki lisans programları toplam 240 AKTS kredilik derslerden oluşmaktadır.
Her programda, zorunlu dersler olarak, Yüksek Öğretim Kurumunun belirlediği Türk Dili ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri yer almaktadır.
Lisans programlarında bölümdışı seçmeli derslere de yer verilmektedir.
Psikoloji bölümü mezunlarının çalışma alanları son derece geniş ve çeşitlidir. Mezunlarımız, hastane, klinik, rehberlik merkezleri, araştırma merkezleri, reklamcılık, halkla ilişkiler, insan kaynakları, özel eğitim merkezleri, çocuk yuvaları, üniversiteler, lise ve dengi okullarda çalışabilirler. Pedagojik formasyona sahip mezunlarımız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından rehber öğretmen ve meslek bilgisi dersleri öğretmeni olarak atanabilmektedir.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (tezli/tezsiz yüksek lisans veya bütünleşik doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar ve değerlendirmeler Atatürk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim - Öğretim Sınav Yönetmeliği Madde 20'ye göre yapılmaktadır. Sınav gerektiren derslerde en az bir ara sınavı yapılmaktadır. Bir öğrenciye verilecek dönem sonu ders notu; dönem içi ve dönem sonu sınav sonuçları ile dönem içi çalışmaları, ödevleri, derse devam durumu göz önünde tutularak öğretim elemanınca takdir edilir.
https://www.atauni.edu.tr/yuklemeler/07e7922f64c8fb0d67a598e7108aa78c.pdf
Bu programdaki öğrencinin mezuniyeti için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olması ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olması gerekmektedir (Atatürk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim - Öğretim Sınav Yönetmeliği Madde 41). Mezuniyet için kazanılması gereken en az AKTS kredisi 240’dır.
Psikoloji bölümünde eğitim tam zamanlı ve yüz-yüzedir. Buna istisna olarak sadece AIIT 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve AIIT 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II dersleri ile TDZ101 Türk Dili I ve TDZ102 Türk Dili II dersleri yüz-yüze ya da Uzaktan Eğitim ile web üzerinden alınabilmektedir.