Programı başarılı bir şekilde tamamlayan mezunlara Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi alanında doktora diploması verilmektedir.
Tezli yüksek lisans derecesiyle başvuran adayların ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 ALES puanına sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle (Doğrudan & Bütünleşik) doktora programına başvuran adayların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puan olması ve başvurduğu programın puan türünde en az 85 ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi programında tezli yüksek lisans yapmış öğrenciler, doğrudan programa kabul edilmektedirler. Diğer yüksek lisans programlarından gelen adayların programa kabul edilebilmesi için belirlenen derslerden bilimsel hazırlık alması gerekmektedir.
Programa kayıtlı öğrenciler Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi alanında doktora derecesini almak için, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, yeterlilik sınavından başarılı olmak ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Doktora programın temel amacı, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi alanında günümüzün ve geleceğin çalışma hayatındaki gereksinimleri karşılayabilecek düzeyde ileri bilgi ve becerilere sahip, öz güvenli, uzman bireyler yetiştirmektir. Program, öğrencilerinin araştırma ve yayınlar yoluyla bilimsel bilgi üretmelerini, bu bilgileri bütünleştirmelerini, yorumlamalarını ve bu bilgilerle topluma hizmet etmelerini amaçlamaktadır. Bu nedenle programda, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile ilgili zorunlu derslerin yanı sıra öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölümü hem özel sektöre hem de kamuya yönelik bir alan olduğu için bu programdan mezun olanların istihdam alanları; ilgili bakanlıklar ve genelde ulusal/uluslararası şirketlerin dış ticaret, lojistik, dış pazarlama, muhasebe, finansman, üretim, insan kaynakları ve yönetim bölümleridir. Doktora eğitimi, bu şirketlerde mezunların daha yüksek kariyer edinmelerinde etkin bir faktördür. Ayrıca, doktora programı öğrencilere mezuniyet sonrasında öğretim üyeliği imkanı sunmaktadır.
Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40’ı ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 60’ının toplamı alınarak hesaplanır. Doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu --- Katsayısı / Başarı Notu AA --- 4,00 / 90 – 100, BA --- 3,50 / 85 – 89, BB --- 3,00 / 80 – 84, CB --- 2,50 / 75 – 79, CC --- 2,00 / 65 – 74, FF --- 0,00 / 0 – 64, G --- (Geçer), M --- (Muaf), D --- (Devamsız), K --- (Kalır), E --- (Eksik Not), (Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.)
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı; tezli yüksek lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler için, en az 240 AKTS karşılığı olan; toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla, en az 7 adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmalarından; lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için, en az 300 AKTS karşılığı olan toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla 14 adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmalarından oluşmaktadır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 8 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 12 yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için 10 yarıyıl olup azami tamamlama süresi 14 yarıyıldır. Bahsedilen şartları yerine getiren programa kayıtlı öğrenciler, mezun olmaya ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı diploması almaya hak kazanırlar.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Doktora Programı tam zamanlı bir programdır.