Finans ve Bankacılık Uzmanı
Lisans Derecesi
Finans ve Bankacılık Bölümü lisans programına, Türk Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve Lisan Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre Eşit Ağırlıklı (EA) ve merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim dili Türkçedir.
Lisans eğitiminin öncesinde lise eğitiminin tamamlanması gereklidir. Bunun için lise diplomasının ibrazı gerekir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bütün derslerden başarılı olmalı ve 240 AKTS yi tamamlamaları gerekir.
Finans ve Bankacılık bölümü öğrencilere bankacılık, muhasebe,ekonomi, finans, iktisat, dallarında iyi hazırlanmış bir müfredat vermektir.
Bölümün mezunları, bankacılık sektöründe, hem geleneksel hem de katılım bankacılığı alanında ki kamu ve özel bankalarda, banka yöneticiliği, bireysel ve kurumsal bankacılık, banka yatırımları araştırma ve değerlendirme uzmanlığı, araştırma-geliştirme gibi pozisyonlarda çalışma imkânına sahipler. Ayrıca kamu ve özel şirketlerde finans danışmanlığı, yöneticilik, finans yöneticisi, kredi analizi, finans koordinatörü, daire başkanı, finansal raporlama uzmanı, bütçe ve mali planlama uzmanı, finansal analist, portföy yöneticisi, teftiş kurulu üyesi, hesap uzmanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Bunların yanında, TCMB, sermaye piyasası kurulu, bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu, tasarruf ve mevduat sigorta fonu, ekonomi bakanlığı (müfettişlik ve müfettiş yardımcılığı), ulusal ve uluslararası finansal denetim şirketleri, yatırım danışmanlığı, yatırım proje danışmanlığı, yerel yönetimler-belediyeler, idari mahkemeler, Türkiye İstatistik Kurumu, finansal aracı kurumlar, borsa, kamu finans kurumları, factoring ve leasing şirketleri, sigortacılık ve reasürans şirketlerinde yönetici, uzman vb. pozisyonlarda iş bulma imkânına sahiptirler
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler ALES sınavından geçerli puan almaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olam derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Lisans eğitimi örgün öğretim şeklindedir.