Astronomi ve Astrofizik Bölümü, yüksek öğretimde 240 AKTS’lik birinci düzey (kademe) sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlandığında Astronomi ve Astrofizik Bilim alanında Lisans derecesine sahip olunur.
1. Düzey (Lisans)
Bölüme kayıt yaptıran öğrenci, ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Atatürk üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdırlar.
21. yüzyılın gereksinimleri çerçevesinde, Temel astronomi ve Uzay Bilimleri alanındaki bilgileri öğrenmiş, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, bilimsel çalışma yapabilen, bilimsel düşünme yeteneğine sahip 'Astronom ve Astrofizikçiler yetiştirmek. Astronomi ve Uzay Bilimleri ile ilgili diğer birimlerin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak. Bu unvanlar hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki programlarla uyum içindedir. Yurtiçi veya dışı lisansüstü eğitime devam etmek isteyenlerden, istenen şartlar arasında veya programların adlarında ya astronomi ya da astrofizik programlarından birisi veya her ikisi de istenebilmektedir.
Başarıyla mezun olan “Astronom ve Astrofizikçi” unvanlı öğrencilerimizin istihdam edilebilecekleri yerler veya alanlar: - Lisansüstü eğitime devam edip doktoralı olarak yurtiçi veya dışı üniversitelerin Fizik, Astronomi, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astrofizik, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri, Astronomi ve Astrofizik, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Sivil Havacılık, Bilişim ve Yazılım Bölümlerinde, Enstitülerinde veya Araştırma ve Uygulama Merkezlerinde öğretim üyesi ve elemanı, uzman, gece gözlemcisi veya araştırmacı, - TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde uzman araştırmacı, uzman veya gece gözlemcisi, - Doğu Anadolu Gözlemevi’nde uzman araştırmacı, uzman veya gece gözlemcisi, - Astronomi veya Astrofizik alanlarında çalışılan ve bünyesinde teleskop bulunduran üniversitelerde gece gözlemcisi veya uzman, - Bünyesinde teleskop ve astronomi dersi bulunan özel okul veya kolejlerde (İstanbul, Ankara ve İzmir’de mevcuttur ve sayıları artmaktadır) uzman veya gözlemci, - Planetaryum bulunan şehirlerimizde veya kurumlarda astronom veya uzman, - ULAKBIM, Bilgi İşlem veya Bilişim Merkezlerinde bilgisayar, bilişim veya yazılım uzmanı, - Projelerde veya ASELSAN, TAI, ROKETSAN, TÜBİTAK, TÜBİTAK UZAY, HAVELSAN, TUSAŞ, ATASAM, UZAYMER, TUG gibi kurumlarda uzman ve araştırmacı, - Bazı kamu kurumlarında (Emniyet, Askeriye, Diyanet, Sivil Havacılık, Meteoroloji) astronom, uzman veya bilirkişi, - Pedagojik formasyon alınarak ve MEB’da öğretmenlik hakkı verdiğinde, ortaöğretim kurumlarında, Fen, Fizik, Matematik, Astronomi derslerini vermek üzere öğretmen, olarak görev yapabilirler.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Sınavlar ve Başarının Değerlendirilmesi 1. Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınavı, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı ve telafi sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. 2. Yarıyıl sonu sınav süresi en az iki ders saati, ara sınav süresi en az bir ders saatidir. Kısa süreli sınavlar ile çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı gibi yapılan sınavlarda, sınav süresi ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. 3. Ara sınavların ve varsa laboratuar ve derse bağlı benzeri çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının dersin ham notuna etkisi %60, yarıyıl sonu sınavlarının etkisi ise %40’dır. 4. İstatistiksel değerlendirmelerde alt limit (AL)’de dikkate alınır. Ham başarı puanları AL’nin altında kalan öğrenciler başarısız sayılarak FF notu ile değerlendirilir. AL ve Değerlendirmeye Katma Limiti (DKL) arasında kalan puanlar diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. 5. Bulundukları yarıyıl sonu itibariyle bütün derslerini almış, başarmış ve disiplin cezası almamış öğrencilerden, AGNO’su 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl onur öğrencisi; 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi sayılır.
En az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler mezun olur. Öğrenciler, her dersten dönem içinde 2 ve dönem sonunda bir sınav hakkına sahiptir. Ayrıca bütün derslerini verdikten sonra 3 dersten not yükseltme sınavı ve azami süreyi tamamladıktan sonra başarısız oldukları derslerden 2 sınav hakkına sahiptirler. “Astronomi ve Astrofizik” Bölümü’nde uygulanacak programın alanlara göre AKTS kredi değerleri: - Fizik alan derslerinin toplam kredisi : 69 - Kimya alan derslerinin toplam kredisi : 4 - Matematik alan derslerinin toplam kredisi : 31 - Bilgisayar alan derslerinin toplam kredisi : 14 - Astronomi ve Astrofizik alan derslerinin toplam kredisi : 83 - Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Atatürk İlk. İnk. Tarihi : 8 - Seminer dersi toplam kredisi : 1 - Bitirme Projesi derslerinin toplam kredisi : 6 - Seçmeli (*) alan derslerinin toplam kredisi : 24 (*Astronomi, Astrofizik, Bilgisayar, Fizik, Matematik, Mühendislik alanlarından seçilecek dersler dahildir)
Tam zamanlı