Sanat Tarihi Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Sanat Tarihi alanında Yüksek Lisans derecesine (Sanat Tarihi Bilim Uzmanı)sahip olur.
İkinci Düzey (Yüksek lisans)
Enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına sahip olması, 2- (sözel,eşit ağırlık) puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olması, 3- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 40`ının toplamının en az 55 olması, 4- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer alması, 5- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmış olması, 6- Yabancı uyruklu öğrencilerde Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır. 7- Ayrıca diğer üniversitelerin Sanat Tarihi Anabilim Dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Sosyal Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır.http://www.atauni.edu.tr/#birim=sosyal-bilimler-enstitusu
Sanat Tarihi programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler.
Sanat Tarihi alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Sanat Tarihi Bölümü insanlıkta uygarlığın başladığı dönemlere kadar uzanan uygarlık ürünlerini, genel manada, dönem, din, tarih, sosyolojik ve mitolojik anlamlarına göre inceleyen; özel anlamda ise tarih çağlarına göre belli sistemler içinde tasnif eden ve inceleyen bir disiplinin adıdır. Bölümümüz bu çerçevede oluşturulmuş kültür verilerinin üç anabilim dalı çerçevesinde incelenmelerini sürdüren bir misyonu esas almıştır. Bu vesile ile de belli dönemler içerisindeki uygarlık ürünlerini eğitim-öğretim yoluyla öğrenciler aktarmayı esas görev kabul etmiştir. Ayrıca görsel anlamda konuya ilgi duyan halkımızı da bilgilendirmek ve bilinçlendirmek bölümümüzün amaçları içerisindedir. Bu misyonu yerine getirmenin yanı sıra, bilinmeyen konuları ve kültürleri tanımak ve tanıtmak bölümümüzün eğitim-öğretim ve faaliyet alanı içerisindedir. Bölümümüz, bu amaca ulaşmak için sergi, panel, konferans, seminer, kongre ve sempozyum düzenleyerek görsel ve işitsel olarak insanlığın kavrama ve bakış açılarına olumlu yönden yaklaşmayı ve bu bilgi birikimini gelecek kuşaklara aktarmayı misyon olarak kabul etmiştir.
Sanat Tarihi yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, Sanat Tarihi alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler.
Sanat Tarihi yüksek lisans programında eğitimini tamamlamış öğrenciler, aynı programda doktora yapabilecekleri gibi, Sanat Tarihi Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
1-En az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CC 65 notu ile başarmak, 2- Seminer dersi ve seminer sunumunda başarılı olmak. 3- Sanat Tarihi alanında Yüksek Lisans Tezi hazırlamak ve tez savunmasında başarılı olmak. 4- En az 90-120 arasında AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olmak.
Tam Zamanlı