Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, 4 Yıllık Lisans Derecesi
4 yıllık fakülte-Lisans
Bu programa kabul edilebilmek için ÖSYM tarafından yapılmakta olan sınavlardan başarılı olmak gerekir. Program SAY (Sayısal) puan türü ile öğrenci kabul etmektedi
Atatürk Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda daha önce almış ve başarmış oldukları ön lisans ve lisans dersleri için alınan dersin içeriğinin, Atatürk Üniversitesi ‘nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
1 Acil Yardım ve Afet Yönetimi alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilmek, 2 Arama-Kurtarma alanında gerek duyulan pratik bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek, 3 Acil tıbbi müdahale alanında iş sağlığı ve güvenliği, kişisel hijyen ve güvenlik ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek, 4 İtfaiyecilik ve yangın güvenliği alanında, kişisel güvenlik, ekipman kullanımı, ekip çalışması ile iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek, 5 Afet yönetimi unsurlarının kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilmek ve buna ilişkin değerlendirmeler yapabilmek, 6 Analitik düşünme becerilerine sahip olmak ve bilişsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek, 7 Afet yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek, 8 Afet yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek, 9 Afet yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek, 10 Afet yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek, 11 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek, 12Afet yönetimine temel oluşturan kamu yönetimi, mühendislik, mimarlık ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak, 13 Bir yabancı dili kullanarak afet yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek, 14 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek, 15 Afet yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek, 16 Afet yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak, 17 Afet yönetimi ve eğitimi alanında, genel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DC notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Programın eğitim süresi dört (4) yıl olup öğretim dili Türkçe’dir. Program, Acil Yardım ve Afet Yönetimi alanı ile ilgili teorik ve uygulamalı olmak üzere zorunlu ve seçmeli dersler içermektedir. Ayrıca programda İkinci ve üçüncü sınıfları takip eden yaz dönemlerinde toplam 40 iş günü olmak üzere yaz stajları yer almaktadır. Derslerini ve stajlarını tamamlayan öğrenciler Acil Yardım ve Afet Yöneticisi ünvanı ile mezun olmaktadırlar.
Mezunlar; 17 Haziran 2009 tarihinde yayınlanan 5902 sayılı kanunla kurulan "Acil Durum ve Afet Yönetimi Başkanlığı” çatısı altında kurulan daire başkanlıkları ile yine illerde kurulacak olan İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri bünyesinde görev alabilecek niteliklere sahiptirler. Bunun dışında mezunlar, belediyelere bağlı itfaiye teşkilatlarında ve her türlü kamu kurum ve kuruluşlarının sivil savunma ile ilgili birimlerinde de görev alabilirler. Devlet ve özel hastanelerinin acil servisleri ile 112 acil servis istasyonları ve komuta merkezlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve farklı üniversitelerde akademik personel olarak kariyerlerine devam etme imkanına sahiptirler.
Programı tamamlayan ve YÖK tarafından belirlenen kriterleri sağlayan mezunlar ilgili alanda lisansüstü eğitim imkanı bulabilmektediler. Böylelikle ülkemizde giderek yaygınlaşması düşünülen acil yardım, acil durum ve afet yönetimi önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim programları için gereken öğretim elemanı ve öğretim üyesi ihtiyacının da karşılanması mümkün olabilecektir.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir en çok iki ara sınavı, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %60, dönem sonu sınavının ise %40 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.
Bölümümüz öğrencileri Atatürk Üniversitesi eğitim öğretim yönetmeliği çerçevesinde programda öngörülen tüm dersleri ve stajları başarı ile tamamlayarak toplam en az 240 AKTS kredisi almış ve genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
Tam zamanlı yüz yüze eğitim