Coğrafya Uzmanı
2. Düzey (Yüksek Lisans)
YÖK’ün gerekli gördüğü sınavdan (ALES) %60’ı lisans bitirme derecesinin %40 alınarak değerlendirme yapılır, belirlenen kontenjan dâhilinde belirtilen şartları yerine getirerek bu kontenjana girenler başarılı sayılarak programa kabul edilirler. Kadrolar Atatürk Üniversitesi tarafından dönemlik olarak ilan edilir. http://www.atauni.edu.tr/#birim=sosyal-bilimler-enstitusu
Bu programda lisans yapmış öğrenciler doğrudan bölüme kabul edilmektedir. Diğer lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra yüksek lisans programına kabul edilmektedirler.
Coğrafya Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans derecesini almak için, öğrenciler zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, bir seminer vermek ve alanıyla ilgili bir çalışmayı tez olarak başarılı bir şekilde sunmak ve savunmak zorundadırlar.
İnsanların bir araya gelerek oluşturmuş oldukları toplumların hem kendi içlerinde hem de diğer toplumlarla var olan siyasi, askeri, kültürel ve ekonomik durumlarını, ayrıca bu alanlardaki değişim, gelişim ve birbirlerine olan etkilerini çeşitli yönlerden coğrafya metoduna uygun bir biçimde objektif olarak değerlendirmelerini sağlamaktır. Bu şekilde tarihi sürece bilimsel olarak bakmalarını sağlayıp, geleceğe dair mantıklı ve kendi içerisinde tutarlı öngörülerde bulundurarak modern çağın gereksinimleri doğrultusunda yeterli seviyeye getirmektir.
Devlet ve özel üniversitelerde Coğrafya ve diğer Sosyal Bilimler alanlarında akademisyen olarak görev yapabilirler. Alanlarıyla ilgili çeşitli projelerde görev alabilirler. Ayrıca Öğretmenlik Formasyonu eğitimi alan öğrencilerimiz MEB, özel Okullar ve diğer kuruluşlarda öğretmen olarak çalışabilirler.
Coğrafya Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans programını tamamlamış öğrenciler gerekli koşulları yerine getirerek doktora programlarına başvuru yapabilmektedirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz
Yüksek lisans eğitimin tamamlanması için gerekli olan 120 AKTS’in tamamlanarak, alınan bu derslerden başarılı olunması gerekmektedir.
Tam Zamanlı