İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü lisans derecesi
Birinci düzey (lisans)
Bu programa lise diplomasına sahip ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavı neticesinde TS türünde yeterli puan alan öğrenciler kabul edilmektedir. Sınavlar hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.osym.gov.tr sayfasını ziyaret ediniz. Ayrıca, uygun bölümlerden dikey geçiş ve yatay geçiş yoluyla da öğrenciler kayıt yaptırabilmektedir.
Denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Bu öğrencilerin alacağı dersler fakülte yönetim kurulu tarafından daha önce aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. İngilizce dil seviyesi için de her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki ilgili derslerden muaf olabilmektedir.
Atatürk Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bitirme tezi ve staj dahil bütün ders birimlerinden başarılı olmalıdır.
Programın temel amacı öğrencilere bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme, eleştirme ve yorumlama yeteneği kazandırmaktır. Günümüzün sosyo-ekonomik koşulları içerisinde biçimlenen yeni medya ve iletişim sistemlerinin gelişimi göz önünde bulundurularak, ekonomik, sosyal ve kültürel yapı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu program aynı zamanda temel kavramları tanımlama çabalarının yanı sıra kitle iletişim araştırmalarını, üretim sistemlerini, kitle iletişiminin oluşturduğu koşulları ve izlerkitle üzerindeki çalışmaları da araştırmaktadır.
Mezunlar hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar.
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına müracaat edebilirler. Yüksek onur derecesine sahip öğrenciler doğrudan Atatürk Üniversitesindeki doktora programlarına da başvurabilirler.
Bölümde verilen her bir ders için en az bir sınav, kısa sınav, ödev ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notunu ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %60; dönem sonu sınavının ise %40 oranındadır. Dönem sonu sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikle belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste iki dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Ara yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplamasında değerlendirmeye katılmaz.
Programın normal süresi dört yıldır. Öğrencilerin lisans programında mezun olabilmeleri için 240 AKTS’lik dersi başarıyla bitirmesi ve Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) 2.00 veya üzerinde olması gerekmektedir. Öğrenciler eğitim süresince; seminer vermek, tez hazırlamak, uygulamalara katılmak ve staj yapmak zorundadır.
Tam zamanlı