Fars Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Derecesi
2. derece (Yüksek Lisans)
1-Enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına sahip olması, 2- Sözel puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olması, 3- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 40`ının toplamının en az 55 olması, 4- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer alması, 5- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmış olması, 6- Yabancı uyruklu öğrencilerde Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır. 7- Ayrıca diğer üniversitelerin Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Sosyal Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır.
Fars Dili ve Edebiyatı programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer lisans programlarından gelen öğrenciler ise, bir öğretim yılı yani iki yarıyıl bilimsel hazırlık dersleri aldıktan sonra Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü yüksek lisans programına kabul edilmektedirler.
Fars Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Programımızın amacı Fars Dili ve Edebiyatı alanındaki eserlerin derinlemesine incelenerek öğrenciye özgün açılımlar ve çalışma alanları sağlamak, ortak geçmişe sahip olan Türk-Fars dili ve edebiyatlarına ait özellikle Türkiye'yi ilgilendiren Farsça eserlerin eleştirel bir yaklaşımla Türkiye ve dünya literatürüne sunmak, üniversitelerin ilgili bölümlerinde, Kültür Bakanlığı, Dış işleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığıgibi devlet kurumlarında çalışabilecek nitelikli personelleri yetiştirebilmektir.
imdiye kadar Türkiye'deki Fars Dili ve Edebiyatı bölümlerinin genellikle klasik edebiyat ve gramer alanlarında uzmanlaştıkları gözlemlenmektedir. Bizim hedefimiz ise bu geleneği bozmadan üstüne modern İran ve İran dışı Fars Edebiyatı çalışmalarını, daha çok ülkemizi ilgilendiren tarih kitaplarını dilimize aktarmayı, dilbilim ile Fars kültürü alanlarını da ekleyerek yeni açılımlar sunarak ilerlemek başlıca hedeflerimizdir.
Üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilirler.
Yüksek Lisansını başarıyla tamamlayan öğrenciler, bölümün doktora programına başvurabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
1-En az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CC 65 notu ile başarmak, 2- Seminer dersi ve seminer sunumunda başarılı olmak. 3- Fars Dili ve Edebiyatı alanında Yüksek Lisans Tezi hazırlamak ve tez savunmasında başarılı olmak. 4- En az 90-120 arasında AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olmak.
Tam zamanlı