Yüksek Lisans derslerini başaran ve danışmanı nezaretinde hazırlamış olduğu tezini jüri önünde başarıyla savunan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir. Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
İkinci Düzey (Yüksek lisans)
Sosyal Bilimler Enstitüsünün belirlemiş olduğu uygun alanlarda ALES sınavından Eşit-Ağırlık 55 puan alan ve lisans veya eşdeğer bir dereceye sahip adaylar başvurabilir. Başvurular Enstitü tarafından değerlendirilir. Değerlendirme Lisans AGNO’sunun yüzde kırkı (%40) ve ALES puanının yüzde altmışı (%60) toplanarak belirlenen kontenjan sayısı kadar öğrenci kabul edilir.
İktisat programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. Diğer lisans programlarından gelen adayların programa kabul edilebilmesi için belirlenen derslerden 2 yarıyıl olarak bilimsel hazırlık alması gerekmektedir.
İktisat alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Programın amacı öğrencilere bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme, eleştirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmaktır. Ekonomi alanında bilimsel çalışma için gerekli olan akademik, teknik ve diğer bilgileri öğreterek akademik alanda bireysel olarak araştırma ve çalışma yapma yeteneği geliştirmektedir.
İktisat bölümünde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, İktisat alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler. Diğer taraftan, Yüksek Lisans Mezunlarımız, uluslararası piyasalar ve kurumlar dahil olmak üzere, kamu sektörü ve özel sektörde etkin görevler alabilirler. Ayrıca, bu programda yüksek lisans yapmış olmak birçok işletme, aracı kurum ve banka için tercih nedeni olarak kabul edilmektedir.
İktisat Bölümü yüksek lisans programında eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Derslerini başarıyla tamamlayan öğrenci tezini en erken üçüncü yarıyıl final sınavlarının başlangıcında teslim edebilir. Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Tezin savunma süresi en az bir saat, en fazla iki saattir. Tez sınavında başarılı olan adaylar enstitünün kurallarına uygun bir biçimde hazırladığı yüksek lisans tezinin enstitüye teslim eder ve yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.
Bu program tam zamanlıdır.